facebook

Дослідники розкрили новий механізм «активації» імунної системи в боротьбі з раком

Новий механізм активації імунної системи по боротьбі з раком дозволить імунним клітинам виявити і знищити ракові клітини значно більш ефективно, ніж це робилося раніше.

Міжнародну групу дослідників очолював професор Гарвардської медичної школи Нік Хейнинг (Nick Haining) у співавторстві з професором Ерезом Леваноном (Erez Levanon) і докторантом Іланою Бучуманскі (Ilana Buchumansky) з факультету природничих наук Університету Бар-Ілан (Ізраїль).

Основна увага в роботі вчених приділяється механізму, який зазвичай обслуговує клітину, маркуючи гени, подібні людським вірусам, щоб не ідентифікувати їх як віруси. У своєму дослідженні професор Леванон разом з командою з Гарварду виявив, що, придушуючи цей механізм, імунна система може використовуватися для боротьби з раковими клітинами більш ефективним чином, опиняючись найбільш корисною при раку легенів і меланомі.

«Ми виявили, що, якщо механізм заблокований, імунна система стає набагато більш чутливою. Коли ж механізм деактивовано, імунна система стає більш агресивною по відношенню до пухлин», – підкреслює Леванон.

Більшість пацієнтів, що мають рак, або не реагують на блокаду імунної контрольної точки, або розвивають резистентність до неї – часто з-за набутих мутацій, які погіршують подання антигену. У своєму дослідженні вчені вперше показали, що втрата функції РНК-редактуючого ферменту ADAR1 в пухлинних клітинах дозволяє підготувати пухлини до імунотерапії і подолати стійкість до блокади контрольних точок.

В останні роки було розроблено нове покоління протиракових ліків, які блокують білки, що пригнічують імунну активність проти злоякісних пухлин. Ці препарати продемонстрували значні результати в боротьбі з декількома типами пухлин. У 2018 році Нобелівська премія з медицини була присуджена Джеймсу Еллісону (James Allison) і Тасуку Хонхо (Tasuku Honjo), які відкрили ключові гени цього механізму. Незважаючи на це досягнення, нинішнє покоління ліків допомагає лише невеликому числу пацієнтів, в той час як більшість препаратів не в змозі змусити імунну систему атакувати пухлину. Серед учених є надія, що це відкриття зробить крок вперед в цьому питанні, а ряд компаній вже почали дослідження з пошуку

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Дослідники розкрили новий механізм «активації» імунної системи в боротьбі з раком