facebook

Синдром принцеси: причини появи, симптоми, лікування

Комплекс принцеси, на думку психологів, означає, що людина носить на собі корону. В основному синдромом страждають дівчата і жінки.

Синдром принцеси починає розвиватися у дитини, а з віком набирає обертів. Діти дивляться різні мультфільми про принцес і русалок, сприймаючи персонажів реально. Вони бажають бути схожими на них і тому ведуть себе піднесено. У віці 20-30 років цей синдром проявляється дуже яскраво. Багатьом подобається такий психічний розлад, а хтось бажає якомога скоріше від нього позбутися.

Причини появи синдрому

За словами фахівців, синдром родом з дитинства. Існує кілька причин появи комплексу принцеси, які впливають на дитячу психіку і викликають негативні звички. Комплекс з’являється з кількох причин.

  • Поведінка мами і тата. Це головна причина, бо діти дивляться на те, як поводяться дорослі, і повторюють за ними. Деякі батьки з народження показують і розповідають дитині, що потрібно бути унікальною та ідеальною людиною. Вони дають зрозуміти, що їх син або дочка – найкращі, найкрасивіші, і нікого краще їх немає.
  • Ще одним фактором появи синдрому є те, що батьки хочуть продемонструвати свою дитину на весь світ, бажаючи, щоб вона стала популярною. Але небезпечні не слова батьків, а їх дії: вони можуть задаровувати дитя дорогими подарунками, одягом та прикрасами. Малюк звикає, що його батьки балують, і хоче жити за таким принципом у дорослому житті.
  • Перегляд мультиків та фільмів. Сильно впливають на психіку і характер дитини казкові персонажі. На сьогоднішній день є доступ до різних мультфільмів та фільмів такого характеру. Саме попелюшками і принцесами хочуть стати маленькі дівчатка, коли виростуть. А також вплинути на поведінку дитини можуть і батьки, вони підтримують дівчинку у її виборі, купуючи таких же іграшкових персонажів, справжні прикраси, меблі, розфарбування й багато чого іншого. Дитина постійно знаходиться зі своїм казковим персонажем і вбирає його характер.
  • Люди, які оточують маленьку дівчинку, можуть також вплинути на її психіку, викликаючи синдром. Це можуть бути подружки, однокласниці і близькі родичі. Якщо батьки зупиняться і припинять захоплюватися маленькою леді, вона на підсвідомості почне шукати підтримку в інших людях. Її сприйняття життя вже трохи порушене, і вона шукає собі подібних. Кличе їх в друзі і серед них починає виділятися, ставати зіркою. Часто таких людей можна зустріти в школах або університетах, вони йдуть на поводу у однієї людини, слухають тільки її, вважаючи, що вона їх «ватажок».
  • Багато дітей починають самостійно одягати собі корону, щоб за допомогою неї перекрити брак любові та уваги від батьків. Такі люди думають, що їх обов’язково всі полюблять, коли вони набудуть популярності. Принцес всі люблять.

Симптоми синдрому

Симптоми синдрому у дівчаток

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Симптоми проявляються у дівчаток таким чином:

  1. Дівчатка щодня дивляться одні й ті ж мультики, прагнуть бути схожими на своїх персонажів: їх поведінка та зміна зовнішності про це говоритиме, вони просять батьків купити їм іграшку або одяг, як у свого кумира.
  2. Збільшена увага до зовнішності, наприклад, зміна зачіски, одягу, взуття та прикрас, застосування великої кількості косметики.
  3. Спілкування з оточуючими також може змінитися: дівчатка перестають слухати батьків, починають з ними спілкуватися і грубити. Коли дівчинка отримує статут принцеси, вона починає пишатися і думати, ніби вона краще інших, тепер вона головна, а всі інші повинні їй підкорятися. Трапляється, що і батьки після отриманого статусу дитини перебувають у ролі прислуг.

Симптоми синдрому у дорослих жінок

Коли маленькі принцеси стають дорослими, вони починають ретельно стежити за своєю зовнішністю і слідувати всім новинкам моди. Одяг тільки стильний і модний, щоденні походи в салони краси. Тепер жінка контролює себе, вона повинна виглядати ефектно, щоб інші заздрили і захоплювалися. Крім зовнішності і одягу, багато міняють своє хобі і займаються не тим, чого хочуть, а тим, що модно. Виділяють і ряд інших симптомів.

Негативне ставлення до оточуючих вважається важливим симптомом. Доросла жінка хоче отримувати багато любові та уваги, але не віддавати її взамін.

  • Її гордість не дозволить принижуватися перед кимось і показувати свої почуття на людях.
  • Всі бажання завжди повинні виконуватися. З такими людьми часто припиняють спілкування, тому що витримати їх просто неможливо. Залишаються лише найближчі, яким, по суті, і діватися нікуди.
  • Прагнення жити красиво. Жити в простій квартирі принцеси не мають, їм потрібні хороми. Відвідування клубів, ресторанів та інших модних закладів для них завжди на першому плані. Жінка хоче бути в курсі всіх подій і бути присутньою в них: засвітитися на телебаченні, знятися в кіно і багато іншого.
  • Жінки з синдромом можуть бути ввічливими і ніжними, вони намагаються сподобатися всім оточуючим, отримати багато уваги і справити враження на людей. Але оточуючі люди легко зрозуміють, хто є хто, бо неадекватну поведінку видно здалеку.
  • Власний світ, в якому живе принцеса. Вона живе за своїм планом і на перше місце ставить свою зовнішність. Але варто знати, що такі люди здатні змінитися тільки зовні. Їх внутрішні якості розвиваються за звичайним принципом. Така жінка не буде слухати оточуючих і їх поради – принцеси завжди праві.
  • У такому віці можуть початися стосунки з чоловіками. Жінки з синдромом не бажають будувати сім’ю і мати міцні відносини. Для них головне – знайти справжнього чоловіка, який буде спонсорувати жінку, водити по ресторанах, купувати дорогі речі і робити незвичайні подарунки. Жінки з синдромом починають просто колекціонувати чоловіків.
  • Дівчина з короною на голові не відповідальна. Такі дами нічого і нікому не повинні. Тому щось довірити їм не можна. Вони просто проігнорують прохання або пообіцяють, але забудуть зробити. А звинувачення на свою адресу, закиди вони чують завжди і готові постояти за себе.
  • Хоч жінка стала дорослою, її поведінка може про це не говорити. Вона продовжує вести себе, як маленька принцеса. Такі люди безпорадні і, якщо їх наздоженуть реальні проблеми в житті, вони з ними не впораються.

Лікування синдрому принцеси

Для початку необхідно придивитися, може бути, вся справа в неправильному вихованні. Нахвалювати дитину і говорити, що вона дуже красива нормально. Але варто знати міру. Ідеальних дітей немає, лаяти і ставити в кут за погану поведінку просто необхідно. Дитину потрібно виховувати правильно і не дозволяти її зайвого.

Якщо на дитину так почали діяти мультфільми чи фільми, необхідно заборонити дивитися телевізор, виділити для мультиків кілька годин в день або зовсім замінити сам мультик. Якщо дитина просить користуватися косметикою, необхідно розказати, що вона шкідлива для маленьких дівчаток. Дозволяти фарбуватися тільки на якісь свята чи виступу.

Потрібно проконтролювати речі дитини, переглянути її гардероб і побачити, що дочка хоче носити. Повністю купувати нові речі не варто, потрібно виділити з одягу те, що необхідне і практичне. Пишні красиві сукні або спідниці потрібно залишити для більш важливих заходів і не носити їх кожен день. Іноді дозволяється бути принцесою, але бути нею кожен день небезпечно для психіки.

І також бажано поговорити з тими людьми, які оточують сім’ю, де живе маленька принцеса. Розповісти про зміни у вихованні, що не варто просто так дарувати дорогі подарунки. Балувати дітей треба, але в міру.

Якщо в дитинстві не запобігти проблемі, то в старшому віці необхідно лікувати синдром за допомогою психолога.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Синдром принцеси: причини появи, симптоми, лікування