facebook

Українські заробітчани: куди їздять і скільки отримують трудові мігранти

Українці дуже часто виїжджають за кордон не для відпочинку, а для роботи. Ким працюють і скільки отримують українські заробітчани, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Українські заробітчани становлять одну з найбільших груп мігрантів в Європі. Згідно з офіційними даними Мінсоцполітики, щорічно 3,2 млн українських громадян виїжджають на роботу за кордон.

Більшість з них тимчасові трудові мігранти – це люди, які циклічно їдуть на роботу в іншу країну на період від трьох до шести місяців.

Демографи зазначають, що державні органи не мають інструментів, щоб точно порахувати українських працівників за кордоном, бо відомства публікують офіційні дані, але ж є багато нелегальних мігрантів.

За оцінками НБУ, у 2018 році заробітчани надіслали додому $10,888 млрд.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За даними Світового банку, починаючи З 2016 року, обсяг грошових надходжень в Україну перевищує 10% ВВП.

Такі показники не стимулюють зростання економіки,бо держава втрачає людський ресурс, отримуючи натомість менше працездатного населення.
Ким працюють заробітчани
У кожній країні свої особливості для працевлаштування. Наприклад, Італія потребує більше жіночих рук, аби працювати прибиральницями та доглядати хворих чи дітей.

До Польщі та Чехії більше їдуть чоловіки, бо доводиться працювати в сільському господарстві чи на заводах і фабриках.

Загальний перелік вакансій:

-зварювальник;
-різноробочий;
-маляр;
-робочий на заводі;
-няня;
-водій;
-будівельник;
-працівник фабрики.
Неусі заробітчани їдуть для роботи у полі чи на будівництві. Голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник розповідає, що є й інтелектуальні працівники, але для цього потрібно знати мову та також підтвердити свій диплом про вищу освіту.

Наприклад, лікар, який має намір переїхати працювати у Німеччині за фахом, повинен вільно володіти німецькою мовою та два/три роки складати різницю в дисциплінах між німецькою та українською освітою.

А потім ще два чи більше років працювати інтерном. Тільки після цього він зможе стати повноцінним лікарем.
Куди їдуть працювати
Згідно з соціологічним опитуванням, яке проводилося на замовлення Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, найбільшим попитом в українських трудових мігрантів користуються Німеччина (37%), Польща (26%), Італія, Чехія (по 16%).

Також українці їздять на заробітки у США, Іспанію, прибалтійські держави, Кіпр, Ізраїль та Грецію.
Скільки отримують заробітчани
У цих країнах можна заробити від  ‎€700 до  ‎€1 тис. на місяць. Щоб зекономити зароблене, люди витрачають гроші лише на харчування, бо житло зазвичай надає роботодавець, який гарантує офіційне працевлаштування.

– Мінімальна зарплатня, яку може будь-хто отримувати в Польщі, становить €540 на місяць. Менше сплачувати забороняє закон.

В середньому українці заробляють у Польщі €800 – 1100 на місяць, – зазначає Василь Воскобойник.

Через трудову міграцію Україна втрачає кваліфікованих працівників. А від початку 2020 року варто чекати ще більшої кадрової кризи – Німеччина спрощує працевлаштування для українців.

У Чехії заробляють до ‎€1 тис., а в Німеччині мінімальна зарплата – €1,6 тис.

За даними опитування OLX Робота, 20% українців, які довгостроково працювали за кордоном, не планують їхати туди на заробітки знову.

Основною причиною став психологічний дискомфорт, пов’язаний з переїздом та віддаленістю від рідних – про це сказали 42% респондентів.

Кожний п’ятий залишився розчарованим після досвіду роботи за кордоном.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українські заробітчани: куди їздять і скільки отримують трудові мігранти