facebook

Не все рахуватиметься як стаж роботи: в Україні очікуються нові пенсійні реформи

Стало відомо, які роки не можуть зарахувати до стажу при виході на пенсію.

В страховий стаж може бути не включений період догляду за недієздатними родичами.

В Україні почастішали випадки, коли при досягненні 60 років громадяни намагаються оформити собі пенсію за віком, і, при відсутності необхідного страхового стажу просять зарахувати в нього час догляду за недієздатними родичами (інвалідами І групи, дитиною з особливими потребами тощо), інформує Ukr.Media.

На жаль, іноді це не представляється можливим, і люди отримують мінімальні виплати.

Річ у тому, що догляд за такими людьми, незалежно від їх віку, не може служити підставою для зарахування до стажу, якщо немає висновків медичного закладу про потребу в постійному догляді.

До такого рішення прийшли судді Касаційного адміністративного суду в постанові від 31 липня 2019 року по справі № 348/2357/16-а.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, позивач звернувся в управління ПФ з вимогою призначити йому пенсію за віком (після досягнення 60 років) як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Оскільки в цей період він не мав необхідного страхового стажу — не менше 15 років, то просив зарахувати до його страхового стажу період догляду за пенсіонерами.

Управління ПФ відмовило позивачу, мотивуючи тим, що страховий стаж позивача (9 років 2 місяці 27 днів) є недостатнім для призначення пенсії за віком як учаснику ліквідації наслідків на ЧАЕС. Крім цього, позивач не надав необхідних довідок, що дають можливість визначити його період роботи в зоні відчуження.

Період догляду за особами пенсійного віку теж не був зарахований до загального стажу роботи через відсутність медичного висновку про те, що такі особи вимагали нагляду.

Верховний Суд вказав, що в стаж роботи зараховуються періоди нагляду не за будь-якими пенсіонерами, а лише за тими які вимагають такого нагляду. Потреба в такому догляді має бути підтверджена відповідним висновком медичного закладу.

Адже саме стан здоров’я є тим критерієм, за яким певних осіб відносять до категорії, час догляду за якими зараховується до стажу роботи. Тобто, навіть догляд за особою з інвалідністю І групи, за дитиною з особливими потребами або за недієздатними пенсіонерами не буде зарахований до стажу роботи, якщо не буде відповідних висновків медичного закладу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Не все рахуватиметься як стаж роботи: в Україні очікуються нові пенсійні реформи