facebook

“Польща не ставитиме пам’ятники катам”: заступник міністра МЗС Польщі проти українських героїв

Польща вимагає скасування обмежень на пошукові роботи та припинення “виславляння катів” на урядовому рівні в Україні.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Марчин Пшидач у інтерв’ю “Європейській правді”.

Говорячи про відносини між двома країнами, урядовець зазначив, що вони мають базуватися не на принципах торгу, а радше взаємних реалістичних прохань.

“Сьогодні ми тільки вимагаємо скасування адміністративних обмежень у процесах, спрямованих на вшанування жертв, та припинення виславляння катів на урядовому рівні. Польща не обмежує доступу українських дослідників до поховань, до архівів, не забороняє поїздки на свою територію, не відмовляє віруючим молитися в храмах, не ставить катам пам’ятників”, ― сказав Пшидач.

Під “катами” заступник міністра мав на увазі підпілля Організації українських націоналістів і загони Української повстанської армії:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ми говоримо про події сорокових років на Волині, коли організація, яка керувалася ідеологією націоналізму, робила етнічні чистки, причому не лише поляків. У такій ситуації ми не бачимо підстав до зустрічних вибачень. Адже жодна польська організація не мала на стягах мету очищення територій від чужорідних елементів”.

Вбивства українського цивільного населення польськими партизанськими формуваннями Пшидач назвав “випадками самовільних акцій окремих загонів проти поселень, в яких діяли українські націоналісти”.

“Серед жертв акцій були цивільні люди. Ми не заплющуємо очі на ці факти, проте з польського боку не було жодної ідеології геноциду, була лише реакція людей, які боялися за своє життя”, ― пояснив Пшидач

Марчин Пшидач сказав, що примирення між українцями й поляками за конфлікт 1940-х років неможливо досягнути одним указом.

“Це дуже особистісний акт, який випливає з визнання правди, вини й вибачення. Причому на міжурядовому щаблі ми не говоримо про вину і вибачення, оскільки ніхто не має права обтяжувати сучасних керівників кривдами 75-річної давнини”, ― додав він.

На запитання про зобов’язання польської сторони відновити українські меморіали, постраждалі на території Польщі від рук вандалів, дипломат відповів ухильно:

“Ми вважаємо чинною декларацію президента Анджея Дуди, сформульовану на зустрічі з президентом Петром Порошенком у грудні 2017 року в Харкові: кожному, незалежно від того, що вчинив у житті, належить поставити хрест і написати ім’я”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Польща не ставитиме пам’ятники катам”: заступник міністра МЗС Польщі проти українських героїв