facebook

Великий піст-2020: коли починається, що не можна робити та їсти

Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі.

Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня, яке щороку відзначається в різні числа. Отже, Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці, пише УНІАН.

Якого числа починається піст у 2020 році

Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.

Що можна їсти у Великий піст

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.

З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці. Сім тижнів посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця.

Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.

У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина.

На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.

Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не лише дотримуються харчових обмежень, його метою є покаяння та духовне очищення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Великий піст-2020: коли починається, що не можна робити та їсти