facebook

В Україні від передчасного старіння померла 8-річна дівчинка. Що це за хвороба?

Середній вік життя таких дітей – 15 – 16 років. Симптоми захворювання можуть проявитися не одразу.

 

Подія: У Луцьку померла 8-річна дівчинка Анна Сакідон. Через хворобу її біологічний вік відповідав 70 рокам.

Деталі: Дитина проживала у селі Качин Камінь-Каширського району. Дівчинка мала рідкісну генетичну мутацію — дитячу прогерію (синдром Хатчинсона-Гілфорда). У світі зареєстровано лише близько 350 випадків хвороби. Через захворювання дівчинка старіла на 8-10 років щороку.

Народилася дитина на 31 тижні вагітності із вагою 1 кілограм 350 грамів. З самого початку вона дуже погано набирала вагу. Синдром діагностували у рік. А в сім років дівчинка важила 6,5 кілограмів при зрості 63 сантиметри. До цього часу вона вже перенесла три інсульти, епілептичні напади та важке захворювання нирок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В Україні було лише двоє таких дітей, ще одна дев’ятирічна дівчинка живе у Вінниці.

Синдром Хатчинсона-Гілфорда проявляється у дитинстві, а зміни в організмі нагадують процеси пришвидшеного старіння. Хворі прогерією мають непропорційно велику голову (обличчя натомість мале), шкіра у них стоншена, зморшкувата та суха, молочні зуби зберігаються тривалий час, а волосся швидко сивіє та випадає. Також спостерігається затримка росту, при цьому інтелект таких дітей розвивається нормально.

Науковці виділяють ранню і пізню прогерію. У першому випадку дитина народжується вже з ознаками старіння, у другому — вони проявляються через 2-3 роки після народження. Середній вік життя таких дітей — 15—16 років. Хворі часто помирають від інсультів. Прогерія не лікується.

15 років тому випадок захворювання зафіксували на Кіровоградщині. Його описали у медичній літературі. За словами науковців, дитина народилася здоровою. До шести років хлопчик розвивався без особливих відхилень, ходив у садочок. У шість років мати помітила сухість і в’ялість шкіри, а вага не відповідала зросту.

В перших класах дитина навчалася посередньо. Але з 4-го класу хлопчик почав відставати в навчанні, став неуважним, забудькуватим. Він швидко забував минулий день, але добре пам’ятав події перших років навчання в школі. Лікарі тоді нічого не виявили. З одинадцяти років хлопчик почав сивіти та лисіти, у нього випадали вії, волосся брів.

У 15 років розвинулася деменція. Хлопець не контролював своїх дій, не впізнавав родичів та не пам’ятав власного імені. Його госпіталізували в психіатричну лікарню. В Україні траплялися й інші випадки.

Померла восьмирічна дитина, крім усього іншого, страждала від тетрапарезу кінцівок.

Коментарі: “Ця дівчинка спостерігалася у нас з раннього дитинства. У лютому Ганні виповнилося 8 років. Оскільки у дітей з діагнозом прогерія рік життя вважається за 8-10 років, її скоригований вік становив 70-80 років. У дитини було передчасне старіння внутрішніх органів і систем, хоча Аня важила 8 кілограмів”, — розповіла в коментарі “Волинь24” Надія Катаман, заступниця завідувача відділення анестезіології ВОДТМО.

Що було раніше: Наприкінці грудня вінничанка Іринка Химич, яка хворіє на прогерію, презентувала власну виставку картин.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні від передчасного старіння померла 8-річна дівчинка. Що це за хвороба?