facebook

«Люди спохватилися тільки тоді, коли хворі почали помирати сотнями»

Лариса Большакова – Польді живе в Італії п’ятнадцять років. Вона – мешканка міста Падуя, що розташоване у провінції Венето. Нині Лариса, як і мільйони італійців живе в умовах карантину. На наше прохання вона розповіла, як розгорталися події в країні під час спалаху коронавірусу і як живуть зараз пересічні італійці.

НІХТО НЕ СПРИЙМАВ ІНФЕКЦІЮ СЕРЙОЗНО

– Звісно, в Італії чули про коронавірус задовго до того, як він прийшов у Італію. ЗМІ наперебій розповідали про епідемію, яка лютує в Китаї і забирає тисячі життів. Однак ніхто не міг уявити, що хвороба добереться до Італії. Торкнеться тебе і твоїх рідних, що медицина буде на межі коллапсу і все життя переверне з ніг на голову.

Тут треба пояснити дещо про ментальність італійців: вони надзвичайно, просто неймовірно люблять спілкування, для них надважливі родинні та дружні зв’язки. Відтак, постійні посиденьки, спільні обіди, вечері та ланчі – це частина культури. А плюс до того, це нація, для якої важливий ще й тактильний контакт: при зустрічі вони цілуються, обіймаються, під час бесіди близько сидять одне до одного. І літні люди – не виняток. Вечорами у кафе – компанії стареньких. Вони тут дуже активне життя ведуть. На милицях, у візочках – але їдуть посидіти гуртом, випити келишок вина чи каву. Це ритуал, від якого вони ніколи не відмовляться. Коли після перших випадків був оголошений карантин, його ніхто не сприйняв як карантин. Люди кинулися гуляти у парках, влаштовували пікніки та вечірки. Яку жорстоку ціну за це заплатили італійці ви вже бачите. Це національна трагедія, яку Італія повністю осягне тільки після того, як все завершиться. Втім поки що кінця – краю епідемії не видно..

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

НАВІТЬ МЕДИКИ НЕДООЦІНИЛИ НЕБЕЗПЕКУ

– Коли хвороба тільки охопила Ломбардію, з’явилися номери «гарячих ліній», туди можна було подзвонити у випадку, якщо ти був у небезпечній провінції чи мав контакт з хворим. А я якраз за два тижні то цього побувала у своєї подруги в тих краях. Добросовісно вирішила «здатися» лікарям. Хоча почувалася добре, подумала, що краще перестрахуватися. Свекруха чоловіка – діабетик. Ми з нею контактували, отже краще перевіритися. Слухавку взяли десь з п’ятої спроби. Байдужий голос на тому кінці стомлено запитав мої дані. Дізнавшись, що мені сорок, порадив заспокоїтися. Уточнивши, що контакт був близько двох тижнів тому, знову порадили не хвилюватися, тим більше « хворіють тільки старенькі». Ось така була «гаряча лінія». Можу уявити, скільки таких дзвінків було. Чим завершилася недбалість – ви всі бачите зараз. Всі спохватилися тільки тоді, коли помирати почали сотнями, а звук «швидкої» став постійним. Зараз медицина на грані колапсу. Це визнають всі. Не уявляю, що буде, якщо не дай Боже, епідемія почнеться в Україні. Дуже хвилююся за своїх батьків. Зізвонюємося щодня. Прошу їх запастися продуктами і менше контактувати. На щастя, вони живуть у приватному секторі, що спрощує самоізоляцію.

ЗДАЄТЬСЯ МІСТА ВИМЕРЛИ, ЦЕ НАГАДУЄ ФІЛЬМИ ЖАХІВ

– Такого Італія не пам’ятає. У новітній історії – це перший випадок. Загальнонаціональний надзвичайний стан охопив усі провінції. Ти можеш вийти тільки за продуктами чи у аптеку. Черги до супермаркетів. Плюс люди витримують дистанцію не менше метра один від одного. Вулиці патрулюють карабінери та військові.

Порушення карантину карається жорстоко. Втім, я особисто не чула, що б у когось виникало бажання його порушити. Люди налякані і вже зрозуміли, що краще сидіти вдома, а ніж потрапити у лікарню. Тим більше не відомо – вистачить на тебе апарату штучної вентиляції легень чи ні. Читаю соцмеається в Україні. У вас є дорогоцінний час. Повірте, чим більше буде запобіжних заходів, тим краще для усих. Тим менше буде роботи для лікарів. Італія виділила на боротьбу з епідемією мільярди євро. Висновки робіть самі. Скільки виділено в Україні?

Як переживе цю епідемію ваша родина – залежить від кожного з вас теж. Зведіть всі контакти до мінімуму прямо зараз. Уникайте людних місць. Мені дуже смішно, коли пишуть, що на Полтавщині дозволені заходи «де не більше двохсот людей». Ви що думаєте, вірусу не все одно – збереться вас двісті чи менше? Плата за це може бути надто високою. Тому порада у мене одна – бережіть себе і своїх рідних!

Фото з соцмереж

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Люди спохватилися тільки тоді, коли хворі почали помирати сотнями»