facebook

Як не розлучитись після карантину: практичні поради волинської психологині

Як українцям убезпечити свої стосунки у родинах та зберегти мир у сім’ї в умовах замкнутого простору під час карантину, який продовжили до 24 квітня, інтернет-виданню “Під прицілом” розповіла клінічний психолог Луцького Центру реабілітації УБД Любава Казмірчук.

За словами психолога атмосфера у сім’ях дуже індивідуальна. Якщо тріщини у сімейних стосунках були до карантину, то вони підсиляться, і навпаки, міцні – укріпляться. Не вигадуватиму велосипед, але все починається з режиму дня. Це те, що дозволяє контролювати атмосферу довкола себе, а, відповідно, надає безпеку, тримає в тонусі й прибирає відчуття “розбовтаності”.

Отже, аби зберегти мир у сім’ї під час карантину дотримуйтеся натупних порад.

Подбайте про свій особистий простір, який є лише вашим, а не спільним. Говоріть про це. Частіше робіть те, що раніше робили разом. Розподіліть обов’язки та домашні клопоти. Це теж введе більшу чіткість та відповідальність. Щоденно дякуйте рідній людині, адже ми рідко помічаємо дрібниці і часто забуваємо дякувати.

Складіть собі план, що б ви хотіли встигнути зробити за час карантину – кожен окремо, і разом, як сім’я. Важливо з партнером проговорювати свої емоції, страхи, тривоги, говорити від себе, і про себе. Страшно усім, та ми часто не говоримо про це, а емоції буквально “виливаються” на іншу людину у вигляді крику та дратівливості. Емоції мусять кудись діватися і знаходять для виходу будь-який зручний шлях. А все тому, що за цим може стояти розгубленість або страх.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вчіться просити партнера про допомогу, якщо потребуєте. Навіть якщо це елементарні обійми.

І головне, з дітьми чи без – знайдіть годинку для себе протягом дня, коли ви будете кожен окремо робити те, що захочете. Це непросто та дуже потрібно, адже турбота про себе, це – найголовніше.

Якщо є можливість гуляти на свіжому повітрі – обов’язково це робіть. І однозначно не забувайте про поведінкову активність – біг, зарядка, спорт (якщо це дозволяє карантин). А ще добре мати людей (звісно, дбаємо про дистанцію), з якими вам приємно спілкуватись, щось обговорити чи просто порадитися.

Крім того, на сторінці “Зберігайте спокій” у Facebook ви можете знайти цікаву інформацію, як справитись емоційно в цей непростий час.

А головне, не панікуйте та дотримуйтеся правил особистої гігієни. Будьте здорові!

Раніше Любава Казмірчук розповіла чому люди піддаються паніці та як збрегти нерви і без стресу пережити карантин.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як не розлучитись після карантину: практичні поради волинської психологині