facebook

Як коронавірус перетворив культові споруди на лікарні та морги США

Масштабна епідемія COVID-19 виявила багато серйозних проблем у сфері охорони здоров’я. Зокрема, ми переконалися, що навіть найзаможніші країни не мають достатньої кількості не лише лікарень, а й моргів.

Відеорепортажі зі шпиталів Бергамо, Мілана, Лондона і Нью-Йорка, де хворі на коронавірус лежать у непристосованих палатах чи просто у коридорах, шокували й налякали всіх. Та що там! Навіть технологічний Китай, де буквально протягом тижня будували нові інфекційні лікарні, зіткнувся з проблемою нестачі лікарняних місць.

Саме тому в багатьох містах світу, де вже вирує епідемія або є потенційна загроза її спалаху, терміново переобладнують різні приміщення в медичні та ритуальні заклади. І досить несподівано новими лікарнями стали багато культових споруд, серед яких – популярні спортивні арени, концертні зали і навіть храми.

Хворі замість співаків
Одразу зазначимо, що Україна також долучилася до цього важливого процесу. У Харкові місцева влада вже проінспектувала стадіон “Металіст” і винесла вердикт: арена цілком придатна і для обсервації, і як місце для повноцінної лікарні. (Нагадаємо, що “Металіст” – один з найкращих стадіонів країни, де регулярно грає донецький “Шахтар” і періодично – збірна України.) А в Києві у разі необхідності шпиталь планують розмістити у Міжнародному виставковому центрі на Лівому березі. Саме там три роки тому Україна проводила пісенний конкурс “Євробачення.

А ось у нідерландському Роттердамі концертний зал Ahoy, де цьогоріч мало відбутися “Євробачення” (його відмінили місяць тому), вже облаштували як лікарню швидкої допомоги для інфікованих коронавірусом. Там встановили 680 ліжок і зараз домонтовують обладнання. Ahoy прийме перших хворих орієнтовно 15 квітня.
А в іспанському Мадриді – у величезному конференц-центрі Ifema госпіталь уже працює, повідомляє The Local Spain. Зараз там встановлено 1300 лікарняних ліжок, і половина вже зайнята. Але якщо епідемічна ситуація погіршиться, то їх кількість збільшать до 5500. Тоді Ifema стане найбільшим інфекційним закладом Європи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Там же у Мадриді ще сумніша доля спіткала торговий центр Palacio de Hielo (“Льодовий палац”), який нині закритий на карантин. Величезну ковзанку цього закладу (він відповідає олімпійським стандартам, а тому там регулярно відбувалися серйозні міжнародні змагання) перетворили на… морг, де зберігають тіла померлих від коронавірусу, пише El Diario. Причому таку ідею запропонували власники ТЦ. А от мерія іспанської столиці довго не давала згоди на перепрофілювання популярного місця для змагань і відпочинку. Та врешті решт здалася під тиском Комітету з надзвичайних ситуацій, який заявив, що “у зв’язку зі збільшенням кількості смертей нема можливості ховати померлих у встановлений правилами термін”.

До речі, морг у Palacio de Hielo знаходиться неподалік від згаданої вище лікарні в Ifema.Тож логістичний задум цілком зрозумілий…

Більше того, приклад Мадриду взяли на озброєння у Лондоні, де теж стрімко поширюється епідемія. Льодовий комплекс Planet Ice у столичному передмісті Мілтон-Кінс почали екстрено переобладнувати в морг.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як коронавірус перетворив культові споруди на лікарні та морги США