facebook

«Масштаб економічної кризи для України дійсно може бути меншим»: експерт

Експерт з економіки Борис Кушнірук пояснив, чому Україна постраждає менше, ніж європейські країни, від світової кризи.

«Про це він розповів у коментарі «Вголосу».

Є один суттєвий фактор, який дійсно має місце у ситуації зі світовою економічною кризою: фактор кредитів. Криза у 2008-му році значною мірою була спричинена «надутістю» активів. Тоді Україна набрала кредитів приблизно на 100 мільярдів доларів через банки і товарні кредити. Це призвело до суттєвого підвищення вартості активів. Тоді подорожчала земля, квартири та інші речі, а коли сталася криза і припинились усі ці кредити, ця «бульбашка» почала стрімко здуватись. Це призвело до фізичного скорочення активності, яка була «надута» за рахунок цих кредитів. Люди просто перестали купувати автівки, будинки, квартири і таке інше. Також перестав ввозитись імпорт, що теж позначилось на казні. Я добре пам’ятаю цю цифру: у 2008-му році, ще до початку кризи, у нас понад 60% державного бюджету формувалось за рахунок імпорту. Це абсолютно неправильно і коли це в один момент зупинилось, відбувся колапс. У результаті, як ми пам’ятаємо, наша економіка впала на 15%», – розказав Борис Кушнірук.

«Сьогодні ж Україна пішла в іншу крайність: з 2014-го року ми майже повністю перестали кредитувати економіку. Частина банків закрилася, а ті, що залишились, майже не видавали кредитів. Криза, з якою ми зіштовхнулись наприкінці минулого року, це наслідки надто жорсткої національної монетарної політики. Але тут є інший момент: оцього «здування» економіки зараз не може бути, бо ніхто її не «надував». Якщо імпорт не робиться за рахунок кредитів, то у нього є свій обсяг, який неможливо зменшити», – додав він.

«Виходячи із цих міркувань, масштаб кризи у цьому контексті для України дійсно може бути меншим. У нас є інші проблеми, які можуть погіршити ситуацію, оскільки, окрім фактору скорочення світової економіки, є ще фактор внутрішніх помилок. Я маю на увазі те, як ми проводимо ці карантинні заходи, наскільки вони співвідносяться із ризиками коронавірусу і які наслідки це все буде мати для економіки з точки зору доходів для домогосподарства. Ба більше, якщо США і країни Євросоюзу мають можливість просто надрукувати гроші (значна частина доларів та євро розходяться в інші держави, а з ними і частина інфляції), то ніхто у світі, крім нас, не користується гривнями. Тому ми можемо зіткнутись не так із економічними проблемами, як із тим, що соціальні проблеми можуть бути дуже гострими, особливо із урахуванням російського фактору. Це все може призвести до соціально-економічного вибуху і хаосу. А це вже є набагато гіршим, ніж світова економічна криза», – підсумував експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Масштаб економічної кризи для України дійсно може бути меншим»: експерт