facebook

Що і коли садити на городі: природні прикмети

Травень вважається одним з найбільш вдалих місяців для розвитку рослин, адже сприятливо на їх зростанні позначається не тільки тепло, але опади.

Багатьом визначитися з термінами посадки овочевих культур допомагає місячний календар городника. Але існують також і прикмети, які диктують дати проведення робіт.

Народний землеробський календар прив’язував дати проведення робіт на землі до релігійних свят і природних явищ, які щороку повторювалися. Посадку бульбових, цибулинних рослин, в тому числі жоржин, лілій пов’язували з цвітінням черемхи, появою листочків на березах. Інші народні прикмети, побудовані на аналізі стану природи, радять так:

Велике значення мало цвітіння мати-й-мачухи. Це вісник весни, який покриває пустирі з першим теплом, служив сигналом до початку основних робіт городника. Вибираючи дату для певного виду діяльності, вели відлік днів від початку цвітіння мати-й-мачухи.

Місячний календар садівника з 30 квітня по 12 травня: що і коли садити

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

11 днів – пора прибирати торішнє листя, садити молоденькі деревця, розсаджувати чагарники;
2 тижня – час для оранки, підготовки грядок;
3 тижні – посадка редиски, моркви, гороху, цибулі, зелені. Зазвичай до цього часу зацвітає ліщина. Це служить сигналом, що сад починають оформляти квітами.
Розсада помідорів висаджується в грунт при цвітінні калини, горобини. До цього терміну можна в землю висаджувати насіння гарбуза, кабачків. Всі спостереження мають під собою об’єктивне підґрунтя. Помічено, що цвітіння певних видів диких рослин починається, коли досягнутий потрібний рівень прогрівання грунту.

Цвітіння ліщини можливо при прогріванні грунту до 6 °С.
Черемхи – до 8° С.
Бузку – земля достатньо прогрілася: до 12° С.
Цвітіння червоної горобини народні повір’я називають головною ознакою сталої теплої погоди, гарантом відсутності заморозків в цьому сезоні. Теплолюбні рослини садять в період опадання тополиного пуху. До них відносять огірки, перці.

Нерідко народні прикмети для городу як важливу точку відліку в проведенні землеробських робіт використовують Великдень. Перед Світлим Христовим Воскресінням йде Страсний тиждень. У Страсний Четвер прийнято сіяти горох. Оптимальний час – схід сонця. Дату висадки капусти визначали по тижнях після Великодня. Для ранньої весни— 4 /5 – а. Для пізньої – остання перед Трійцею.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Що і коли садити на городі: природні прикмети