facebook

Різдвяний піст: Що можна їсти, а що – ні

28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня.

Різдвяний піст також називається Пилиповим постом, тому що починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа.

Пост, який традиційно триває 40 днів, допомагає духовно очиститися і підготуватися до Різдва, адже головна ідея полягає не тільки в утриманні від вживання заборонених продуктів, але і в духовному очищенні.

В цей 40-денний період слід робити добро, утримуватися від поганих думок, образ і спокус, а також прощати своїх кривдників і каятися в гріхах.

Під час посту потрібно повністю виключити їжу тваринного походження: м’ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються в залежності від дня тижня – так, в понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту статутом забороняється риба, дозволена лише рослинна їжа без олії. У вівторок і четвер можна вживати їжу з рослинною олією, а в суботу та неділю, аж до 2 січня, дозволена риба.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про харчування в Різдвяний піст важливо знати те, що найсуворішим пісним днем вважається 6 січня, Святвечір – переддень Різдва, коли слід відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки. Після її появи можна їсти кутю – кашу з крупи, зазвичай пшеничної, з різними дозволеними добавками.

Підсумувавши, можна додати, що в Різдвяний піст можна їсти всі види каш, пісний хліб і випічку, рослинні олії, овочі, фрукти і сухофрукти, а також горіхи і мед. Варто зазначити, що стосовно меду необхідно знати міру – не дивлячись на те, що мед є пісним продуктом, солодке краще їсти в розумних кількостях, при чому в будь-який час церковного року. Це пов’язано з тим, що скорочення вживання солодкого допоможе оздоровити організм, а також позбавити від «гніту і домагань ситого і пересиченого життя».

Важливо пам’ятати, що піст дозволений не всім. Так, дотримуватися Різдвяного посту не рекомендують вагітним і годуючим жінкам, літнім і хворим людям, а також дітям.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Різдвяний піст: Що можна їсти, а що – ні