facebook

Небезпечна спокуса, про яку попереджав отець Піо і святий Августин

«Розчарування ― це набільший ворог душі», ― казав святий Августин.

Чорти розкладали перед Люцифером різні речі, які спокушають людей і казали йому вибрати одну улюблену. Чого там не було! Похіть, багатство, влада, кар’єра та багато інших привабливих дрібничок. Люцифер вибрав щось маленьке, сіре та звичайне. Що це таке ― дивувались чорти. Це було розчарування.

Святий отець Піо не раз казав своїм покаянникам, щоб вони були особливо обережні проти цієї спокуси.

Розчарування може бути серйознішим, ніж смертні гріхи. Якщо я розумію свою помилку і вирішую її відпокутувати, все, що мені потрібно, ― це рішення. Однак зневіра може прийти до мене в різних формах і на різних етапах моєї подорожі з Богом. Будьте певні, що з розчаруванням доведеться боротися з все життя.

Не турбуйся

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Розчарування може вплинути на всіх ― і на титанів духу, і на людей, які лише час від часу думають про Бога. Чи потрібно молитися? Я вчора молився. Чи варто говорити з дітьми спокійно і без крику? Вони мене дратують. Крім того ― я так багато разів намагався…

Ви це знаєте Це визнали й апостоли, які після смерті Ісуса сумно пішли додому. «А ми очікували, що він збирається звільнити Ізраїль»,― сказали двоє з них на шляху до Еммауса.

Зневірення

Багато святих помітили цю проблему. Вони часто називали цей стан сухістю. Святий Ігнатій Лойола писав, що – це природний етап духовного життя. Людина в такому стані не рада молитві чи добрим вчинкам. Навпаки ― вони здаються важкими, нудними та безглуздими.

Як це? Чому Бог, який любить мене і заохочує мене бути добрим, дозволяє мені почуватися погано, виконуючи Його волю? Чому Він не слухає мене? Тому що Він хоче, щоб я любила Його не через радість, яку дарує мені молитва, або через прихильність, яку я можу попросити Його самотужки.

Як боротися зі зневірою

Святий Ігнатій радив не змінювати добрих намірів і контролювати свої почуття. Засобами для цього є молитва чи медитація, а також пошук причин зневіри. Може, це лінь? Відсутність віри? А, можливо, як апостоли Лука і Клеофас, я «очікував» щось зовсім інше, і я не впевнений, що Бог краще знає, що добре для мене?

Також слід пам’ятати, що розчарування є тимчасовим і має на меті перевірити мою віру і благочестя. Поки що я не бачу сенсу виконувати Божу волю і не розумію її, та якщо я буду дотримуватися добрих настанов, то зрозумію це одного дня.

Боріться!

Бог дає мені лише кілька років на землі. Він хоче, щоб я добре скористався цим часом. Це не обов’язково означає, що я євангелізую мільйони людей. Хоча й це може бути? Не вважайте, що план інший, просто запитайте у Господа: що я повинен робити? Навіть найскромніше, найтихіше життя має для Нього величезне значення. Врешті-решт Він створив мене і помер за мене. Він зробив це не так, щоб я займався лише рутинними справами.

Якщо я відволічуся і скажу собі: «Це все одно не вийде!», «Це не має сенсу», то виступлю проти правди. Господь хоче, щоб я боровся, а не здавався. У моїй ситуації, наприклад, боротьба з роздратуванням під час спілкування з дітьми може бути великою битвою.

Бажаю тобі та мені перемоги в багатьох (хоча й не обов’язково вражаючих) боях із розчаруванням!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Небезпечна спокуса, про яку попереджав отець Піо і святий Августин