facebook

Безкоштовні пологи в Україні: куди звертатись, якщо лікарі вимагають “благодійні внески”

Попри те, що медреформу нині переформатовують, пологи в Україні безкоштовні і профінансовані державою.

Поки вирішували, зупиняти чи не зупиняти медреформу, жінки продовжують народжувати. Але, на нещастя, їхні чоловіки і далі думають: то платити – чи не платити. Чим тільки пологові не прикриваються – і карантином, і тим, що гроші їм не дійшли, а в деяких відкрито називають суми.

І більшість породіль мовчки кладуть тисячі гривень до кишень лікарів.

У МОЗі вирішили тарифи переформатувати. То скільки і за що тепер повинні сплатити породіллі, а що гарантує держава, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Наталя хвилювалася, як воно буде – народжувати зі стартом реформи. Бо за перші пологи віддала кругленьку суму – за весь процес від ведення вагітності і разом з пологами вийшло близько 18 тисяч гривень. Тож сподівалася, що другу дитину народить, як і обіцяла держава, безкоштовно. На початку квітня у Наталі народився синочок Іван. І стара історія про прописку повторилася і цього разу – мовляв, не місцева, тому плати благодійний внесок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Втім, благодійний внесок Наталя не сплачувала. В пологовому 200 гривень віддала за оглядовий набір та вітамін К для дитини. Знеболення, епідуральну анастезію, хоч і просила, так і не отримала. Утім, каже, зміни є.

“В пологовому будинку вже і антисептики є, ліки і сам список в пологовий став коротшим”, – каже жінка.

А от старі звички залишилися – після самих пологів в пологовому залі відкрито попросили “подякувати”.

“Чек за чеком. Скільки раз лікарка не зайде, стільки раз гроші треба було давати”, – це вже каже Сергій, чоловік Уляни, яка народжувала в Івано-Франківську. І у них геть інша історія. Сергій  буквально зубами вигриз безкоштовні пологи для дружини, які й так мали бути такими.

“Мене це обурило, ну як це так. У нас телебачення анонсує, що в Україні пологи безкоштовні, шо там все для породіль держава дає, а тут виходить – куди не підеш, що не принесуть, навіть елементарний бинт, усе за гроші, усе треба купити. Таке враження, що я дружину відвіз на СТО, а не в пологовий будинок”, – обурюється Сергій.

Тому зателефонував на гарячу лінію МОЗу та Національної служби здоров’я. І дізнався, що лікарня була профінансована на всі 100%. Після дзвінків всі безкоштовні засоби знайшлися. Але поки розбиралися, то віддали на різні медикаменти півтори тисячі, які про всяк випадок Сергій дав дружині із собою в пологовий. А от її сусідка по палаті заплатила ще більше – близько 20 тисяч гривень. Говорити про це і скаржитися та жінка побоялася, як переважна більшість, які писали журналістам в особисті повідомлення.

На гарячу лінію Нацслужби здоров’я можна скаржитися, зокрема, і анонімно, лікар і медзаклад ваше ім’я не дізнаються.

“Ми розбираємося в ситуації. Ми здійснюємо обов’язково виїзну перевірку. Ми розмовляємо з лікарнями. Якщо лікарня не усуне порушення або будуть якісь серйозні порушення, ми можемо розірвати договір, або не заплатити лікарні”, – каже т.в.о. національної служби здоров’я України Оксана Мовчан.

І наголошують, усе необхідне для пологів покриває держава. Породілля ні за що не має платити. І обирати будь-який пологовий, незалежно від прописки. До пакету пологи входять – природні пологи, кесарів розтин та будь-які ускладнення, які можуть виникнути під час процесу. Усі необхідні аналізи та ліки, знеболення і щеплення. А ще звичайне харчування та стаціонарна палата.

Підвищений комфорт – із власної кишені. А цей обов’язковий перелік послуг  покриває тариф 8 тисяч 136 гривень на одні пологи. А от складні неонатальні випадки – це вже інший пакет до 90 тисяч гривень. І, відповідно до цих розрахунків, майже всі пологові будинки в Україні отримали більше коштів, ніж минулого року з субвенцією.

Київський пологовий №5  мав 126 млн грн. За договором НЗСУ отримав на 100 мільйонів більше. На рахунку Одеського пологового №1 торік було 7,5 мільйонів гривень. Зараз – 42. В Ужгородському замість 17 мільйонів майже 100.

Однак в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що чимало медзакладів недоотримали коштів і змушені повісити замок на дверях, а лікарів – позвільняти. Тож їм хочуть зробити дофінансування на рівні минулого року.

“Реформа продовжується. Ніхто нічого не зупиняв. Нам треба зробити переформатування, виходячи з українських реалій”, – запевняє голова МОЗ Максим Степанов.

За словами міністра, пріоритетними лишаються пакети послуг “інфаркт” та “інсульт”, а також екстрена допомога. А от неонатальну допомогу, пологи і ранню онкодіагностику – не називає. Тарифом “пологи” вкрай незадоволений.

“Ця сума є середньозваженою. Деякі пологи вони є неускладненими, вони будуть обходитись лікарні дешевше з точки зору витрат. А деякі будуть дорожче”, – пояснює Оксана Мовчан.

Тобто, залишок з природніх пологів перекриває складні випадки. Із цим повністю погоджується Володимир Красьоха – головлікар з Миколаївщини.

“Так, є фізіологічні пологи, на яких витрати мінімальні. Ми колись прораховували, що медикаментозно для забезпечення цих пологів там близько 600-700 гривень потрібно витратних матеріалів, це всіх. А на кесарів розтин – це буде вже близько 4 тисяч гривень собівартість медикаментозного забезпечення”, – каже лікар.

Кесарських розтинів в клініці Володимира 15-17% за рік. І їх виведення в окремий підвищений тариф призведе до їх збільшення.

“Як показує досвід інших країн, у лікарні з’являється багато цих ускладнень. Для того щоб отримати оці великі кошти. Це стримувальний фактор, для того щоб не займалися лікарі великою кількістю кесарських розтинів, а проводили їх стільки, скільки потрібно”, – каже лікар.

Утім, за розрахунками НСЗУ, у тариф пологи входять ще й адміністративні послуги, амортизація, зокрема, заробітна плата лікарям. А от із цим поки що питання.

“Але якщо пройде півроку і ми побачимо, що ті всі пакети, які ми законтрактували, вони не забезпечують підйом заробітної плати, ми про це будемо говорити однозначно. На сьогоднішній день ми можемо вижити і надати допомогу в межах протоколів”, – запевняє Володимир Красьоха.

Однак припиняти реформу в жодному разі не слід, переконаний лікар. Мовляв, лише півтора місяці минуло зі старту. Надавати послуги за цим тарифом цілком реально. Тож, якщо будете чути, що реформа зупинилась, на паузі або пологи платні, бо в нас коронавірус – домагайтеся свого. Звертайтеся до гарячих ліній. Бо Сергій з Калуша на своєму прикладі довів, що це працює.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Безкоштовні пологи в Україні: куди звертатись, якщо лікарі вимагають “благодійні внески”