facebook

Українці заплатять податки за свої квартири й будинки: податкова розповіла, хто і скільки віддасть

Українці в 2020 році мають заплатити податки за свої квартири й будинки за минулий рік. Платити потрібно за нерухомість, яка перевищує площу 60 кв. м (квартири) і 120 кв. м (для будинків). Водночас власники великих квартир (від 300 кв. м) і будинків (від 500 кв. м) додатково отримають квитанцію на 25 тисяч гривень.

Про це йдеться в роз’ясненні Державної податкової служби. Не потрібно платити податок за квартири (незалежно від їхньої кількості) загальною площею до 60 квадратів і будинки до 120 квадратів, пише Обозреватель.

“Крім того, фізична особа-власник об’єкта нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 кв. (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), додатково сплачує 25000 гривень у рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частину)”, – йдеться в роз’ясненні.

Ставку податку для нерухомості визначають сільські, селищні чи міські ради. За кожен “зайвий” квадрат понад вказану норму потрібно платити до 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

“Звертаємо увагу, що платники податків мають право звернутися з письмовою заявою за своєю податковою адресою до органу ДПС для проведення звірки даних про об’єкти нерухомості, частку, право на користування пільгою, розмір ставки податку, нараховану суму податку, розмір загальної площі об’єктів житлової або нежитлової нерухомості”, – йдеться в повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На рівні держави встановлена єдина ставка в 1,5% від торішньої мінімалки (70,6 грн). Однак у багатьох містах її знизили до 1% (41,7 грн). Як і в разі з площею, місцева влада має право знизити ставку, але не збільшити. Тобто менше вимагати можна, а більше – ні.

Припустимо, за зайві 30 кв. м зі ставкою податку в 1,5% у 2020-му необхідно віддати 2118 грн. Якщо ж ставку знизили до 1%, то податок за таку ж площу становитиме вже 1251 грн.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці заплатять податки за свої квартири й будинки: податкова розповіла, хто і скільки віддасть