facebook

Борги по комуналці – які області переплачують за рахунками за газ та опалення та чому

Борги за комуналку складають близько 60 мільярдів гривень.

Згідно з найсвіжішими даними Держслужби статистики українці почали більше оплачувати рахунки за комунальні послуги. У травні нинішнього року в середньому по Україні населення оплатило 137,5% сум, виставлених в рахунках за компослуги. Тобто споживачі погашали накопичені борги.

Крім того, переплата була в березні і квітні. Таким чином поступово зменшувалися борги. При цьому є суттєва різниця в областях по оплаті боргів по комуналці.

Мешканці Черкаської, Полтавської та Сумської областей найкраще оплачують борги з комунальних послуг, а найгірше – у Волинській, Одеській і Вінницькій.

Держслужба статистики підрахувала, що найвищий рівень оплати – за газ та опалення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Населення в першу чергу оплачує ті послуги, яких найпростіше позбутися при наявності заборгованості: це електроенергія та газ у приватному секторі, де він використовується для опалення будинків, – каже керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Нікончук. – А от все решта оплачується по можливості. Але Кабмін на час карантину заборонив позбавляти населення усіх видів послуг за неоплату, нараховувати штрафи та пені, результат очевидний”.
Постачальники послуг теж відзначають, що мораторій на відключення від послуг вплинув на рівень своєчасної оплати рахунків, однак компанії змогли знайти і інші шляхи.

“Підтримувати платіжну дисципліну ми допомагаємо клієнтам трьома способами: нагадування, створюючи нові сервіси для оплат та енергоефективні рішення. Ми нагадуємо та інформуємо про заборгованості за допомогою повідомлень SMS, Viber, електронною поштою, у паперових рахунках за електроенергію, – розповів керівник відділу з комунікацій YASNO Антон Ковалишин. – Для швидкої оплати створюємо додаткові спрощені онлайн-сервіси, щоб оплату людина могла виконати за одну хвилину без додаткової реєстрації. Щоб зменшити свої витрати на електроенергію до 50%, наші клієнти можуть скористатися енергоефективним набором. У нього входить двузонний лічильник електроенергії з послугою установки під ключ, розумна розетка і LED-лампи”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Борги по комуналці – які області переплачують за рахунками за газ та опалення та чому