facebook

Як позбавитися від нав’язливих думок

Вміння контролювати свої думки – важлива складова вашого хорошого самопочуття.

Дослідникам з Кембриджського університету вдалося виявити , який саме хімічний компонент головного мозку людини може пригнічувати небажані і нав’язливі думки.

Доктор Майкл Андерсон, професор нейробіології очолював дослідження, виявивши цей хімічний компонент у відділі головного мозку, який відповідає за пам’ять.

Дані дослідження також пояснює, чому людей з певними психічними розладами, такими як депресія, посттравматичний стресовий розлад або шизофренія, відвідують нав’язувати язливі думки на постійній основі.

За словами професора Андерсона, вміння контролювати власні думки необхідно для фізичного і психічного здоров’я.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо ж людина, з якоїсь причини, стає на це нездатним – існує високий ризик появи у нього симптомів різних психічних захворювань, наприклад, нав’язувати язливі спогади або думки, галюцинації, руминация і постійні переживання. Все це є основними симптомами таких психічних захворювань як посттравматичний стресовий розлад, тривожний розлад, шизофренія і депресія.

У багатьох відносинах, уміння стримувати негативні думки схоже на вміння контролювати свої фізичні можливості. «Ми б не вижили, якби не могли контролювати свої дії. У людини є багато різних рефлексів, які можуть бути корисні, але в більшості випадків їх доводитися контролювати» — заявляє Андерсон.

Він також стверджує, що у людини є «схожий механізм» для позбавлення від небажаних думок.

Префронтальна кора або ПФК – найбільш розвинута частина головного мозку. Вона відповідає за поведінку, концентрацію уваги, критичне мислення, вирішення проблем, самосвідомість, прийняття рішень, соціальне пізнання і короткочасну пам’ять.

ПФК також управляє і іншими відділами головного мозку включаючи рухову кору головного мозку і гіпокамп.

До недавнього часу, ніхто і не підозрював, що ПФК відіграє також важливу роль в процесі блокування нав’язливих думок.

Дослідження
3 листопада 2017 року дослідження професора Андерсона було опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Учасникам дослідження було дано завдання спробувати стримувати свої думки на певну тему, а в цей час учені спостерігали за реакцією їх мозку за допомогою функціональної МРТ та магнітно-резонансної спектроскопії (використовується для вимірювання хімічних процесів головного мозку).

Спектроскопія показала, що вміння придушувати небажані думки безпосередньо залежить від нейромедіаторів, а саме від гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК). Нейромедіатори — хімічні речовини головного мозку за допомогою яких здійснюється передача сигналів між нейронами.
ГАМК– найважливіший гальмівний нейромедіатор, який допомагає регулювати активність збуджуючих нейромедіаторів таких як глутамінова кислота (глутамат) і дофамін.

Ось фінальний висновок дослідження професора Андерсона по пунктах:
— Концентрації гама-аміномасляної кислоти в гіпокампі, частини мозку, що відповідає за пам’ять, визначає вміння людини стримувати небажані думки.

— Всупереч багатьом твердженням вчених, вміння позбавлятися від небажаних думок залежить не тільки від активності префронтальної корі головного мозку.

— Люди з низькою концентрацією гамма-аміномасляної кислоти в гіпокампі в меншій мірі могли пригнічувати активність у префронтальній корі і таким чином, найменш вдало придушували небажані думки.

— Результати даного дослідження можуть бути використані для впровадження альтернативних методів лікування шизофренії. (У хворих на шизофренію виявлено гіперреактивність в гіпокампі, яка викликає галюцинації та нав’язливі думки).

Як тренувати свій мозок, щоб позбутися від небажаних думок (рекомендації вчених)
Підвищіть вміст гамма-аміномасляної кислоти

Так як дослідження професора Андерсона робили порівняно недавно, потенційні методи лікування ще не були вивчені. Однак, стало гранично ясно, що коригування дефіциту гамма-аміномасляної кислоти — нейрохимического дисбалансу — допоможе вам краще придушувати небажані думки.

Людям, які страждають від постійних нав’язувати язливих думок, це повинно допомогти. На щастя, існує маса природніх способів підвищити концентрацію гамма-аміномасляної кислоти в головному мозку і вісь кілька з них:

Спорт. Почастішання серцебиття підвищує рівень ГАМК. Швидка ходьба або біг 3-4 рази в тиждень стануть відмінними помічниками у цьому.

Медитація. Спокій вашого розуму і глибоке дихання допомагає підвищити рівень ГАМК. Для початку, спробуйте медитувати від 10 до 15 хвилин в день.

Йога. Ви можете підвищити рівень ГАМК якщо зосередитеся на теперішньому моменті. Займіться йогою, яка також допоможе вам позбутися стресу і тривожних почуттів.

Правильне харчування. Намагайтеся якомога менше вживати газовані напої, глутамат натрію та перероблені продукти харчування. Замість цього, постарайтеся вживати в їжу продукти багаті на глютамінову кислоту. В їх число входять:

— мигдаль і волоський горіх

— банани

— яловича печінка

— брокколі

— бурій рис

— палтус

— сочевиця

— вівсянка

— цитрусові

— картопля

— рисові висівки

— шпинат

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як позбавитися від нав’язливих думок