facebook

У Рівному не пансіонат для літніх людей, а катівня

Спати на смердючому матраці, терпіти грубе ставлення персоналу, не мати змоги вийти на прогулянку — мабуть, не про таке мріяли старі люди, яких діти відправили доживати віку в приватний пансіонат у Рівному, що на вулиці Журавлиній. Сплачуючи по 7 тисяч гривень в місяць, їхні діти також сподівалися на належний догляд за старенькими батьками. Але те, що побачив Андрій Преподобний, представник Уповноваженого з прав людини в області, прийшовши з перевіркою у пансіонат «Тепло любих», змусило його відразу викликати у цей заклад поліцію.

Перше, що вразило — різкий запах випорожнень, коли зайшли до їхньої кімнати, — розповів Андрій Преподобний. — Побачили, що підопічним не обрізають нігті, вони не мають змоги дотримуватися елементарних правил особистої гігієни. Так, один чоловік лежав у своїй постелі напівоголеним, без спідньої білизни навіть. Це принижує честь і гідність людини як мінімум.

На момент перевірки в закладі перебувало 28 осіб, що було забагато, враховуючи площу пансіонату. У чоловіків поряд з ліжками було виявлено пластикові пляшки для випорожнень. На одній з тумбочок виявлено брудну обрізану пластикову пляшку, з якої через трубочку підопічний пив воду. У всіх кімнатах пансіонату відчувався різкий запах сечі. Усі підопічні недоглянуті. Постільна білизна зношена.

У розмові підопічні закладу поскаржилися на випадки жорстокого поводження з боку персоналу, скаржилися на заборону виходити за територію пансіонату, попри те, що більшість з них є дієздатними. В одній з кімнат перебувала жінка з великим синцем на обличчі та гематомами на голові. Родичі цієї жінки, які прибули до пансіонату, були шоковані побаченим.

Також під час перевірки виявили порушення в документації: договори про послуги не підписані надавачем послуг, були відсутні підписи підопічних про згоду на перебування у закладі. Адміністрація не надала трудових договорів для перевірки, тому встановити, чи працює там персонал офіційно і чи має відповідну кваліфікацію, не вдалося.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підопічні приймали ліки без лікарських призначень, а за їхнім здоров’ям наглядала медична сестра, яка, зі слів дружини власника пансіонату, перебуває на стажуванні.

У підвальному приміщенні захисники прав людини виявили кімнати з матрацами зі слідами випорожнень та пластмасові відра. Підопічних у цих приміщеннях не було, але люди, які живуть поряд, повідомили, що працівники пансіонату розповідали їм про утримання підопічних у підвалах. Також сусіди повідомили, що неодноразово чули з пансіонату крики про допомогу.

Оксана Жужельська, речниця прокуратури Рівненської області:

— Прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, зареєстрованих за ч.1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження) та ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі) відносно підопічних приватного пансіонату для літніх людей «Тепло любих» у м. Рівне. Попередньо встановили недотримання вимог щодо площі на одну особу. Крім того, підопічні закладу поскаржилися на випадки жорстокого поводження з боку персоналу. В однієї із підопічних виявлено тілесні ушкодження.

Правоохоронці оглянули місце події та призначили судово-медичні експертизи, допитали свідків. Досудове розслідування веде сектор дізнання та слідчий відділ Рівненського ВП ГУНП в області.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У Рівному не пансіонат для літніх людей, а катівня