facebook

Генна мутація може стати причиною непереносимості алкоголю у людей

Американські дослідники заявили, що генна мутація у людей поступово призведе до повної непереносимості алкоголю. Дослідження опублікували у журналі Nature Ecology & Evolution.

Як зазначається, вчені Кейсі Елізабет Джонсон і Бенджамін Войт з Пенсільванського університету висунули гіпотезу про те, що в результаті природного відбору в людини виникає непереносимість до алкоголю. При такому сценарії, прогнозують дослідники, людство зможе повністю перемогти алкоголізм через тисячу років. Дослідники провели аналіз геномів понад двох з половиною тисяч чоловік.

«Ми виявили кілька мутацій, які можуть пояснити еволюційні зміни, що спостерігаються у сучасних людей. Це, зокрема, генетичні мутації, що підвищують опірність до малярії, а також зміни в генах, які відносяться до групи ADH», – розповіла доктор Джонсон.

Ген ADH кодує алкогольдегідрогеназу – фермент, що запускає окислення спиртів. Активність алкогольдегідрогенази в організмі людини залежить від віку, статі, расової приналежності, генетичної схильності. З ростом частоти і регулярності вживання алкоголю активність алкогольдегідрогенази знижується, підвищуючи ризик алкоголізму.

Джонсон і Войт припустили, що мутація цього гена може активувати «антиалкогольний захист» організму: генетичні варіації прискорюють розщеплення спиртів, людині стає погано відразу після вживання алкоголю, в результаті чого виникає стійка непереносимість спиртного. Однак поки що це лише теорія, і як саме працює цей механізм, вченим тільки належить з’ясувати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Генна мутація може стати причиною непереносимості алкоголю у людей