facebook

Стрімке зростання ціни за газ: чого чекати українцям

Перед початком опалювального сезону ціна на природний газ традиційно зростає. Після її падіння до історичного мінімуму навесні цього року сьогодні відбувається стрімке зростання цін на газових забах в Європі. За останній тиждень воно становило 26%.
Про це пише delo.ua. Відтак, вартість блакитного палива в Україні безпосередньо залежить від котирувань на європейських біржах. З огляду на це вартість газу в Україні в найближчі місяці також може продовжити рости.

За словами голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артема Компана, поточний рік не став винятком, незважаючи на пандемію.

“За останній місяць вартість газу на світових ринках зросла вже на 45-50%. Ціна ресурсу на вересень варіюється від 5,5 до 5,8 гривень за кубометр. Це тільки на сьогодні. Є тенденція до того, що ціна буде рости і далі “, – сказав він.

Експерти прогнозують, що ціна газу в Україні для кінцевого споживача взимку виросте до 7 грн за куб. м, хоча звучать також прогнози зростання до 10 гривень за куб. м.

“Вітчизняного газу на українському ринку – 70 відсотків, решта імпорт. Такого впливу імпорту на ціну газу можна було б уникнути, якби видобутий в Україні газ продавався на біржі”, – зазначив експерт в сфері енергетики Юрій Корольчук.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Аналогічну думку висловив також аналітик енергоринку Геннадій Рябцев: “У формуванні цінового індикатора всередині країни не зацікавлений основний гравець цього ринку – НАК” Нафтогаз “України. Він зацікавлений, щоб ціни на внутрішньому ринку були вище”.

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні почав працювати новий ринок газу для населення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Стрімке зростання ціни за газ: чого чекати українцям