facebook

Вахтанг Кіпіані: чим більше Медведчук воює з книгою про Стуса, тим більше людей хочуть її купити

Чим більше зусиль докладає Віктор Медведчук для того, щоб заборонити розповсюдження книги “Справа Василя Стуса”, тим більше людей хочуть її купити – “щоб не відібрав”.

Про це автор книги, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані розповів в ефірі програми “THE WEEK” на каналі “Прямий”.

Я Медведчуку не дякую. Книжка якісна і без нього. Книжка потрібна українському читачу і без нього. Але очевидно в Україні є таке, коли політик чогось торкається, то це викликає великий інтерес. Оскільки Медведчук подав до суду і книжку вимагає заборонити в будь-який спосіб на будь-якій території, то, очевидно, що люди відреагували так: куплю я книжку і він її в мене не відбере. Така логіка українського куркулізму і я її підтримую. Коли людина щось має в руках, вона нікому це не віддасть“, – сказав Вахтанг Кіпіані.

Книжка 700 сторінок, десь 600 це є документи, 100 це є публіцистичні статті, зокрема мої, інтерв’ю з людьми, наприклад, з останнім співв’язнем Василя Стуса російським політв’язнем Леонідом Бородіним. Відповідно претензії до цих 100 сторінок. Медведчук знайшов 9 пунктів, де його репутація начебто страждає або написано неправду. Відповідно за логікою можна було б сказати, ви це приберіть або заклейте як в часи Большой Советской энциклопедии. Я не збираюся цього робити, і видавництво не збирається цього робити. Ми, по-перше, вважаємо, що ніякої неправди немає. Коли я кажу, що Медведчук був «шісткою» комуністичної системи, то хай довідку принесе з КГБ, що він не «шістка», а «туз» комуністичної системи“, – сказав автор книги.

Вже відбулося сім засідань суду, і 18 вересня буде, як ми думаємо, останнє засідання, на якому суддя має піти в нарадчу кімнату або вже прийти з готовим рішенням. Ми на нього чекаємо, в мене немає поки що якогось передчуття, ми можемо виграти, можемо програти. Відповідно в кожному варіанті ми будемо щось робити. Я думаю, що ні ми, ні Медведчук не погодимося з рішенням першої інстанції“, – зазначив Кіпіані.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Книга “Справа Василя Стуса” розповідає про справу, порушену проти українського поета у 1980 році за критику радянської влади.

Стуса як “небезпечного рецидивіста” тоді було засуджено 10 років ув’язнення. Він помер 4 вересня 1985 року у карцері за підозрілих обставин.

Адвокатом Стуса на суді був Віктор Медведчук, який нині є лідером фракції ОПЗЖ у парламенті та кумом Володимира Путіна. Говорячи про Медведчука, Стус якось сказав: “Другого прокурора мені не потрібно”. У серпні минулого року Медведчук подав позов проти Кіпіані, видавництва “Vivat” та друкарні “Юнісофт”, де друкувалася книга. Медведчук вимагає заборонити розповсюдження книги.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вахтанг Кіпіані: чим більше Медведчук воює з книгою про Стуса, тим більше людей хочуть її купити