facebook

Хасиди розповіли, хто і як обіцяв завезти їх в Україну

На українсько-білоруському кордоні застрягли понад тисячу хасидів-паломників, яких через пандемію Україна не пускає на святкування єврейського Нового року – Рош га-Шана.

Попри заборону на в’їзд для іноземців, паломники все ж намагаються потрапити в Україну, аби відвідати Умань, де розташована могила рабина Нахмана, засновника брацлавського хасидизму.

Міхаель їздить до України вже понад 10 років. Каже, він усвідомлював, що через карантин таких масових святкувань єврейського Нового року, як у попередні роки, в Україні не буде. Але він все ж був переконаний, що кілька тисяч людей через кордон таки пропустять.

“Це було в ізраїльських новинах, були повідомлення в наших групах у WhatsApp – є офіційна домовленість, що в Україну пустять частину людей. Чи то 5 тисяч людей, чи то, можливо, 3 тисячі людей. Цифри щоразу змінювалися”, – сказав він BBC News Україна. За його словами, він добирався з Мінська до кордону самостійно – місцевими маршрутками.

Іншого паломника, з яким вдалося поспілкуватися BBC, разом із групою із приблизно 200 хасидів з Мінська забрали автобуси української компанії “Умань-експрес”, які начебто й мали доставити хасидів до України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

BBC News Україна не вдалося отримати підтвердження цього в самій компанії. Проте в розпорядженні редакції є кадри з кордону, на яких дійсно видно автобуси з українськими номерами і логотипом “Умань-експрес”.

“Це автобуси української компанії, з українськими водіями, які приїхали за нами. Нам казали, що нас пропустять. Навіть білоруські прикордонники сказали нам, що вони говорили з українською стороною і там їм підтвердили, що нас всіх пропустять. Але коли ми наблизилися до українського кордону, побачили, що там стоять українські військові й блокують шлях“, – каже паломник.

Так понад тисячу паломників змогли виїхати з Білорусі, але потрапити до України їм досі не вдалося – фактично, вони застрягли між двома країнами.

Ті, кому пощастило, сплять в автобусі, більшість – просто на землі. Вночі тут холодно – ми ж не брали з собою речей, ніхто не думав, що доведеться жити на вулиці. Тут багато людей з дітьми, з родинами“, – розповідає ще один паломник, який попросив не називати його імені.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Хасиди розповіли, хто і як обіцяв завезти їх в Україну