facebook

“Острівець чистого повітря”: як поява Cімейної Кімнати впливає на лікування

Інколи трапляються ситуації, коли рятувати треба швидко. Охматдит приймає дітей зі всієї України. Інколи сім’ї проводять там день, два, а інколи й кілька місяців. На допомогу батькам, які залишаються сам на сам з дверима реанімації, приходить Сімейна Кімната. Чому її існування важливе — далі.

Це було надзвичайно важливо в ті хвилини

Півтора року тому, коли Яночці було усього 4 місяці, вона вперше потрапила до Охматдиту. Пізно ввечері батьки привезли малечу, яку одразу відправили до реанімації. І поки батько повернувся додому наглядати за старшим сином, мама Яни — Мирослава — залишилась чекати біля реанімації.

“Коли я була втомлена і чекала кілька годин, до мене підійшов лікар і відвід до кімнати Рональда МакДональда. Під реанімацією ти стоїш, очікуєш не знати чого. А в кімнату ти приходиш, тобі дають чайочок, говорять слова підтримки. Це було надзвичайно важливо в ті хвилини”, — розповідає Мирослава Давид.

Відвідувати донечку, коли та була в реанімації, Мирослава могла дуже недовго. 17 днів родина провела в Охматдиті, поки Яні поставили діагноз “двостороннє запалення легень”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Немає чіткого діагнозу — немає швидкого лікування. Коли дитина знаходиться в реанімації, батькам залишається лише сидіти в коридорі по кілька годин. Інколи операції настільки складні, що очікування може затягнутися і на десятки годин.

Для того, щоб батьки мали місце для перепочинку, а діти потім — місце для ігор, де б не відчувалося лікарняної атмосфери, Фундація Рональда МакДональда відкрила “сімейні кімнати”.

Мирослава розповідає, що навіть після того, як її з донечкою перевели до звичайної палати, “сімейна кімната” їм стала дуже в нагоді.

“Нас перевели в палату на одному поверсі з кімнатою і я досить часто туди навідувалась. В Охматдиті в палати не дозволено приносити електричні нагрівальні прилади, а в Яночки були проблеми з животиком і непереносимість лактози, тож годувати її можна було лише спеціальною сумішшю, яку треба заварювати кожен раз свіжу. З цим нам допомагали дівчата-адміністраторки в кімнаті”, — говорить пані Мирослава.

В нас була родина, яка майже місяць жила у кімнаті

Тетяна — працює у Вінницькій кімнаті Рональда МакДональда вже 2 роки. Ця кімната знаходиться у Вінницькій дитячій обласній лікарні. За цей час вона встигла стати справжнім амбасадором своєї роботи. Говорить, що інколи навіть у неробочий час запрошує батьків перепочити до Сімейної Кімнати.

“Вінниця — місто маленьке, але все одно не всі знають про Сімейну Кімнату. Деякі батьки можуть ночувати на стільчику під реанімацією кілька днів. Тож ми з дівчатами-адмінітсраторками ходимо по лікарні, запрошуємо до нас”.

Для тих, хто приїхав з інших міст та містечок Сімейні Кімнати стають дуже у нагоді.

“В нас була родина, яка майже місяць жила у кімнаті”, — говорить адміністраторка.

В кімнаті є все необхідне для відпочинку дітей та батьків. Це простір, де можна посидіти, чи навіть поспати, перепочити після дороги чи залишити речі.

Працівники проводять багато часу з батьками дітей, які проходять лікування у медзакладі. Мирослава розповіла, що вони за 17 днів встигли потоваришувати з однією з адміністраторок, і досі вітають одна одну зі святами.

“Ця кімната — це острівець доброти і чистого повітря. В будівлі лікарні все одно відчувається отой радянський лікарняний мотив. Це так давить: ти розумієш, що лікарні. А заходиш в кімнату така зарюмсана, а тобі кажуть “добрий день”, пропонують чайок чи книжку почитати”, — говорить Мирослава Давид.

Долоньки доброти

Сімейними Кімнатами Рональда МакДональда можна користуватися безкоштовно і стільки часу, скільки потрібно. Такі кімнати є вже у 65 країнах світу.

Тисячі українців купували жовті долоньки чи благодійні сувеніри у мережі МакДональдз і тим самим фондували створення таких кімнат. Завдяки спільній допомозі в Україні з’явилось 5 Сімейних Кімнат: у Києві, Львові, Сумах, Харкові й Вінниці.

Купуючи долоньку або інші благодійні сувеніри, ви перераховуєте гроші на те, щоб діти і батьки були поруч у лікарнях. Поява таких кімнат допомагає більш комфортно батькам пережити складні часи лікування дитини. Один похід до Макдональдз — і ви вже фундатор “Сімейної Кімнати”.

Більше інформації можна отримати на сайті Фундації https://rmhc.org.ua/.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Острівець чистого повітря”: як поява Cімейної Кімнати впливає на лікування