facebook

Вірус невігластва: лікарями ставатимуть гірші серед гірших

Вірус не має злого задуму. Вірус взагалі не думає.

Medical students and professor with skeleton in classroom at university

 

Вірус не планує нічого поганого, він взагалі нічого не планує. Вірус не має на меті захопити Всесвіт чи об’єднати пролетаріат всіх країн.

Вірус – це примітивна форма життя, яка здатна лише відтворювати себе…

Ще поясню, до чого тут вірус, але поки перейду до суті: наші медичні університети зацікавлені в існуванні “легких” іспитів.

Навчальні заклади, які готують майбутніх хірургів, терапевтів – дуже зацікавлені в наборі слабких студентів. Бо ж набір студентів – це викладацькі посади і “Андрєй Пєтровіч очєнь просіл за Лєночку, она с детства мечтаєт стать врачом”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Студентам-медикам знизять прохідний бал іспитів
Так само ВНЗ не зацікавлені відраховувати слабких нездатних лінивих бо… Студент іще раз віддячить за поміч у видачі йому диплома медика.

І тут маємо сумний підсумок – медична наука давно перетворилась у тотальну симуляцію і науки, і навчання.

Я нагадаю, який відсоток українських студентів медичних ВНЗ склали міжнародний іспит з основ медицини у 2019 році – 27% правильних відповідей!

А тепер проаналізуємо, що зробила правляча монобільшість впродовж року.

Перше, за ініціативою, чи за мовчазної згоди “Слуг народу”, МОЗ протягом року скасовує єдиний державний кваліфікаційний іспит: відміняє іспит з англійської, мови професійного спрямування, та міжнародний іспит з основ медицини.

Друге, знижує поріг “склав/не склав” до 55% ліцензійного іспиту КРОК 1, котрий оцінює засвоєння студентами базових медичних дисциплін.

Третє – занижує поріг “склав/не склав” до 50% ліцензійного іспиту КРОК 2 – який, по суті, означає… диплом лікаря. Диплом лише за половину правильно розвязаних медичних задач!

Що маємо на виході?

Зменшення вимог до майбутніх лікарів, зниження екзаменаційних порогів, відміна міжнародних іспитів… Все це створює середовище для існування нездар і ледарів. Неспроможних, самовпевнених, але захищених розмовами про ідеали професії.

У природі віруси діють так само. Без задуму та ідеї. Просто відтворюють собі подібних. А при накопиченні критичного числа вірусів – гине клітина – складна і організована – продукт тривалої еволюції, не витримує натиску примітивніших форм життя.

Зараз ми дуже боляче переживаємо інтоксикацію політики людьми, які зовсім не тямлять у державному управлінні. Те саме дуже скоро чекає і наші лікарні.

Без належних іспитів і підготовки – лікарями ставатимуть гірші серед гірших, які при досягненні ними критичної маси руйнуватимуть рештки довіри до професії̈ і руйнуватимуть ту систему, в якій живуть.

Вірус невігластва – це найстрашніша пандемія. І це єдиний вірус, з яким боротися треба хірургічно.

Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров’я 2016-2019 років, перший заступник гендиректора універсальної клініки “Оберіг”, спеціально для УП.Життя

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вірус невігластва: лікарями ставатимуть гірші серед гірших