facebook

«Відділення зачинене, їй гірше не буде, йдіть додому»: через байдужість лікарів померла дворічна дівчинка

У місті Судак померла дворічна дівчинка. Рідні впевені, що лікарі не надали їхній донці необхідну допомогу. Дитині поставили діагноз «ГРВІ, ацетонемічний стан». Дівчинка померла буквально за день. Судмедексперти вже назвали попередню причину смерті, а матері розповіли, що у дитини вже не було лівої легені. Порушена кримінальна справа за статтею «неналежне виконання професійних обов’язків».

Шосте листопада мати дівчинки пам’ятає похвилинно. За день до цього возила дворічну доньку Аміну до педіатра в своєму селі Дачне. У дитини була невелика температура, трохи запалене горло. Дівчинка скаржилася на часті позиви до вбиральні. Вдома почали давати прописаний антибіотик, на ранок поїхали з аналізами до Судацької лікарні. Вдень Ельзара отримала результати аналізів, відправила усім знайомим медичиним працівникам.

Ввечері Аміну почало нудити і родина поїхала в приймальне відділення Судацької лікарні. Оглядав дитину черговий лікар.

«Педіатра вони не викликали, в шпиталізації вони відмовили нам. Мені сказали, що лікарня зачинена, відділення зачинене. Зробили протиблювотний укол: церукпал з ношпою. Я кажу: «А якщо їй буде ставати гірше?». «Відділення зачинене, їй гірше не буде, йдіть додому, відпоюйте», – говорить мама дівчинки Ельзара Османова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мати дівчинки розповідає, що доньці навіть не виміряли рівень кисню в крові. Вона просила лікаря звернути увагу на дивне дихання дитини.

«Кажу: «У мене таке враження, що в неї щось стоїть». Він послухав її, подивився горло. Навіть це їх не зачепило, що давайте зробимо рентген. Сатурацію не поміряли, тиск не поміряли», – додає мама дівчинки.
Зі слів матері, тільки-но повернулися додому, як Аміні стало гірше. Почалося ще сильніше блювання, родина одразу поїхала назад, до лікарні.

«Відкрилось блювання, ось ці оченята… Я так перелякалась. Фельдшер каже: «Ну, ось, вона назад повернулась. А куди мені йти?! Куди мені звертатися?!», – обурюється Ельзара реакцією лікаря.

 

В другий приїзд Аміну оглянув ще й хірург. Тільки після цього викликали педіатра. На нього чекали більше сорока хвилин, потім довго заповнювали папери. Крапельницю Аміні ніхто поставити не зміг – не зуміли знайти вену. Врешті їх відвели у відділення педіатрії.

«Вона просила то пити, то додому, то до тата. І в якийсь момент я встала, я її хотіла зігріти, оскільки в неї вже ручки та ніжки такі холодні-холодні були. Я подивилася в її очі, в неї світло-сірі оченята, вони в неї різко стали коричневого кольору. Я стала кричати: «Допоможіть, допоможіть, їй погано!». Медсестра каже: «Побігли донизу, в реанімацію», – зі сльозами розповідає Ельзара про ті трагічні хвилини.

В реанімацію маму і Аміну не пустили, оскільки там були хворі на коронавірус. Реанімаційні заходи робили в процедурному кабінеті. Ельзара вибігла в палату за телефоном, намагалась дзвонити, куди могла, щоб викликати санавіацію. Але Аміна померла. Як встановила судмедекспертиза, від токсичного шоку через неуточнену пневмонію.

«Чекаємо результати гістологічного висновку. Нам слідчі навіть тут не дали… Ми хотіли, щоб розтин був зроблений незалежним судмедекспертом в Сімферополі або в Севастополі… Дитина хворіла, але дитина ходила, просилася додому, вона розмовляла до останнього, розумієте?», – пояснює Ельзара.

Ельзара розповідає, що за даними судмедекспертизи, лівої легені в дитини вже не було. Вона не розуміє, як три лікаря могли не почути, що ця легеня взагалі не працює.

«Була уражена легеня, але ніхто з трьох лікарів про це не сказав. Я не лікар, ми навряд чи почуємо, побачимо щось. В усякому разі, в двадцять першому столітті, коли є рентген, УЗД-апарат, є всілякі аналізи, які можна здати, вони нічого не зробили, вони нічим не допомогли. Куди дивиться керівництво лікарні, глава адміністрації Судака, глава республіки Крим, куди? Адже це не перший випадок за участі цих же лікарів. Мені стали писати люди, що були такі випадки за участі цих же лікарів. Це просто недбалість лікарів. Вони забули, для чого вони там сидять. До пандемії було те же саме», – говорить мати померлої дівчинки.

За попередньою інформацією відкрито кримінальну справу за статтею «неналежне виконання професійних обов’язків».

За матеріалами “Радіо Свобода“.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Відділення зачинене, їй гірше не буде, йдіть додому»: через байдужість лікарів померла дворічна дівчинка