facebook

Як “хамити” законно і не нести за це відповідальність

“Слово – не горобець, вилетить – не впіймаєш”. Народна мудрість, яка вдало описує життєвий принцип відповідальності за свої слова.

angry business man discovering something upsetting he didn’t consider and reacting in the most useless way

 

Чи завжди ця мудрість нами оперує? Інколи аж язик свербить, так хочеться прокоментувати події в країні, безглуздий хайп у шоу-бізі та чи дії політичних фігур, що роблять речі не підвладні здоровому глузду.

Людина під емоціями як під дією спиртного. Градус рішучості, наче алкоголю в крові росте. Хочеться надати словам сили та волі, щоб вони нарешті таки впіймали свого адресата.

У таких ситуаціях рекомендую слідувати принципу відомого американського письменника Ернеста Гемінгвея, алкоголіка зі стажем “Пиши п’яним, редагуй тверезим”.

Кому як не йому в цьому довіряти? П’яний – це емоційні судження про подію чи людину. Тверезий – про констатацію фактів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хто ж такий Гемінґвей. Що про письменника каже його біограф
Рекомендую всім емоційним особистостям перед публікацією коментаря дати собі час на те, щоб охолонути, перечитати текст та згадати статтю 3 Конституції “Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”.

Після цього, швидше за все, ви рішите скорегувати свій коментар, видаливши з нього нецензурну лексику та образливі слова, що можуть принижувати честь та гідність вашого співбесідника. У іншому випадку, будьте готові до наслідків – позов до суду про захист честі гідності.

Утім, бувають тексти з яких неможливо видалити “гострі слова”, інакше втрачається їх суть. Вони можуть видатися образливими, однак в цілому саме їх наявність у тексті дозволяє максимально лаконічно та чітко описати ситуацію чи людину.

Виникає питання, які слова та словосполучення можна використовувати і не боятися за них відповідальності?

Такі слова є і це підтверджує судова практика!

Давайте проаналізуємо декілька судових рішень та визначимо слова і фрази, що надаватимуть нашим текстам “перчинку”, а їх автору дозволять спокійно спати вночі та не боятися позовів до суду.

Розпочнімо з риторичного запитання “Ти тупий?”, що має властивість доволі гарно описувати людей як при персональній розмові, так і в тексті.

Використовувати можна, а відповідальності боятися не слід. Доказом цього слугує постанова КЦС від 20.05.2019 у справі № 591/7099/16-ц, у якій суд касаційної інстанції зазначив, що:

“Ви тупий?” є суб`єктивною думкою ОСОБА_2, а тому не є недостовірною інформацією, що підлягає судовому захисту шляхом її спростування, згідно з визначеного ст. 277 ЦК України порядку”.

Наступне слово сподобається поціновувачам французької фантастичної літератури. Це слово здатне описати будь-який вчинок людини та взагалі людину в цілому. Почувши його в розмові або побачивши в тексті починаєш розуміти хто перед тобою або про кого доведеться читати допис. Слово “Гандон”.

Чоловік обізвав мера “гандоном”, але довів у суді, що мав на увазі письменника-фантаста
Відповідь на те, чи варто боятися відповідальності за його використання міститься в постанові Київського апеляційного суду від 03.06.2019 у справі № 380/630/19, де суд апеляційної інстанції зазначив, що:

“Фразою “гандон” в контексті розмови ОСОБА_1 порівняв ОСОБА_2 з французьким письменником-фантастом “Ів Гандон”, оскільки вважав, що той розказує фантастичні речі…

Таким чином, оскільки вказані в протоколі про адміністративне правопорушення, обставини щодо висловлювання з боку ОСОБА_1 по відношенню до ОСОБА_2 нецензурної лайки, не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні, висновки суду 1-ї інстанції про вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, є необґрунтованими і такими, що спростовуються доводами апеляційної скарги”.

Будьмо вдячні французькій літературі, зокрема творчості Ів Гандона. Не забувайте використовувати його прізвище у своїх текстах, розмовах, описуючи фантастичні речі, і пам’ятайте про те, що “гандон – поняття широке”.

Чистий брехун – сполучення слів, яке вдало описує людину, що говорить, але нічого не робить.

Як правило, це словосполучення використовують в текстах та висловлюваннях, коли мова йде про політиків, які до гарних обіцянок мають справжній талант. Боятися відповідальності за ці слова не варто.

Так, приймаючи рішення у справі № 161/15312/17 Волинський апеляційний суд вказав, що:

“Словосполучення “чистий брехун” було застосовано ОСОБА_3 у зв’язку з його особистою незгодою з висловленою позивачем ОСОБА_2 думкою щодо діяльності по видобутку корисних копалин в межах Новодвірської сільської ради Турійського району, яку він сприйняв як неправильну, надуману, тобто відповідачем було висловлено суб’єктивну думку щодо сприйнятої ним інформації. Ця думка не була висловлена в принизливій, образливій формі”.

Не бійтеся писати про чистих брехунів в своїх дописах, оскільки країна повинна знати своїх героїв та пишатися ними.

Окрему увагу дамо словам “сука” та “скотина вонюча”. З ними потрібно бути обережними, та уникати їх в своїх дописах, оскільки вони є принизливими та можуть призвести до приниження честі та гідності персони, якій адресовані.

Зокрема про це зазначено в постанові Вінницького апеляційного суду у справі № 138/2506/18 від 04.06.2020:

“Нецензурне слово “сука” та словосполучення “скотина вонюча” мають схожий сенс та в умовах розпалу конфлікту можуть сприйматись її учасниками, як одна суть, а тому факт про висловлення відповідачем ОСОБА_2 на адресу ОСОБА_1 в принизливій та грубій формі є доведеним, у зв’язку із чим це принизило гідність та честь позивача”.

Будьте чіткими у своїх висловлюваннях, однак не забувайте, що інколи речі потрібно називати своїми іменами.

У таких ситуаціях вмикайте здоровий глузд та пам’ятайте про можливі наслідки своїх висловлювань, які інколи можуть закінчитися в стінах суду.

Дмитро Саламаха, молодший юрист практики вирішення спорів Juscutum, спеціально для УП.Життя

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як “хамити” законно і не нести за це відповідальність