facebook

Українців можуть позбавити спадщини: що відомо

Міністерство соцполітики пропонує людям похилого віку укладати з державою контракт на краще життя в обмін на квартиру, якщо старенького покинули власні родичі. Про особливості нового законопроєкту пише сайт «Сьогодні».

Нерідко трапляються випадки, коли ані діти, онуки чи племінники не переймають життям й здоров’ям своїх стареньких родичів. Поки ті живі. Родичі з’являються за кілька днів після того, як людина помирає, і заявляють про свої права на спадщину.

Мінсоцполітики розробило законопроєкт, в якому прописали: якщо людина не піклувалася про свого старенького родича, успадкувати просто так його майно їй вже не дозволять. Спочатку зобов’яжуть компенсувати усі витрати, що понесла держава на утримання цього дідуся чи цієї бабусі у будинку для літніх людей.

Те саме щодо відшкодування витрат державі стосується й випадків, якщо літні люди жили у себе вдома, а дбали за ними соціальні працівники. У такому випадку претендувати на спадок люди зможуть тільки після того, як компенсують державі витрати на догляд за старенькими.

У своєму законопроєкті Мінсоцполітики пропонує ще й дозволити державі укладати договори зі старенькими людьми. Суть така: ми вас забезпечуємо до смерті, а квартира ваша потім стає державною власністю, – пояснює сайт «Сьогодні».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підопічні соцслужб від ідеї не в захваті. Та юристи і нотаріуси бачать у такій ідеї багато ризиків – за старенькими може початися ціле «полювання». Контроль за такими договорами має бути дуже прискіпливий.

Люди, які потребують догляду, часто не розуміють, а то й взагалі фізично не бачать, що підписують. І зловживати цим – дуже легко.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українців можуть позбавити спадщини: що відомо