facebook

Голова ОБСЄ пояснила, чому не може назвати конфлікт на Донбасі «війною Росії проти України»

Голова ОБСЄ пояснила, чому не може назвати конфлікт на Донбасі «війною Росії проти України»

Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде, яка 19–20 січня перебувала в Україні з дводенним візитом у статусі голови Організації з безпеки та співробітництва в Європі, пояснила, чому не може називати збройний конфлікт на Донбасі «війною Росії проти України». Про це вона сказала в інтерв’ю виданню «Європейська правда».

«Я не можу використовувати точно таку термінологію, як ви, бо я є головою в ОБСЄ, а це–консенсусна організація, яка потребує згоди 57 країн… Це також означає, що я, як очільник організації, не можу вийти за спільну позицію і маю використовувати спільну лексику. Це непросто, і часом виникають ситуації, коли мої заяви як голови ОБСЄ відрізняються від того, що я говорю, виступаючи як міністр закордонних справ Швеції, держави-члена ЄС. Але такою є реальність ОБСЄ–найбільшої безпекової організації у світі»,–заявила Анн Лінде.

Вона також виступила проти відновлення українського контролю над окремими районами Донецької та Луганської областей за тим зразком, який восени 2020 року показав Азербайджан у Нагірному Карабасі.

«Силу ніколи не варто застосовувати, бо насильно стійкий мир не встановити. Не даремно ж у тому самому Нагірному Карабаху між сторонами немає мирної угоди»,–наголосила голова ОБСЄ.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Голова ОБСЄ пояснила, чому не може назвати конфлікт на Донбасі «війною Росії проти України»