facebook

Чи залишаться в Україні російські школи та як вступатимуть випускники з окупованих територій

Чи залишаться в Україні російські школи та як вступатимуть випускники з окупованих територій

Віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков розповів у інтерв’ю, що громади в Україні самі вирішують, які початкові школи створювати. Тому теоретично можуть залишитися російські школи. Проте випускники закладів освіти можуть вступати до українських вишів.

За його словами, вони заклали політику етапності відновлення функціонування української мови, щоб людям було максимально комфортно.

Чи збережуться в Україні російські школи? Резніков запевнив, що у місцевих громад є повне право за рахунок місцевого бюджету створювати такі початкові школи. І на це не впливає мовний закон.
Ця практика поширена в Україні. Є угорські школи на Закарпатті, в Києві навіть є французький ліцей. В Україні проживає понад 200 національностей, народностей, і всі вони мають на це право,
–заявив віце-прем’єр.

Як вступатимуть випускники з окупованих територій до українських вишів. Резніков запевнив, що сьогодні в діючих умовах всіх випускників зі тимчасово окупованих територій намагаються пільгово забезпечити можливістю отримати вищу освіту в Україні.
“Для цього існують два центри: “Донбас–Україна”, “Крим–Україна”. Перелік ВНЗ для вступу вже об’єднаний для цих центрів”,–сказав він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами віце-прем’єра, після деокупації в українські вузи захочуть потрапити мільйони школярів з Донбасу і Криму. Але Резніков додає, що базова освіта всюди схоже, але є ризики, пов’язані з нав’язуванням окупантом певної ідеології чи вигаданих фактів.
Тому наша модель–це атестація випускників, перевірка наявності у них тих компетенцій, які повинен мати людина з певним рівнем освіти відповідно до українських стандартів. Ми будемо брати до уваги отриману освіту,–запевнив він.
Як МОН організує вступ абітурієнтів з тимчасово окупованих територій у 2021 році? Під час вступної кампанії 2021 року освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” розпочнуть свою роботу 7 червня, а закінчать 24 вересня. Вступ буде організовано за спрощеною процедурою в межах квоти-2.

Що таке квота-2
Це спеціально визначена кількість пільгових бюджетних місць для жителів тимчасово окупованих територій. Вона складає не менше ніж 20% загального обсягу державного замовлення.

Щоб претендувати на квоту-2, абітурієнт з ТОТ не зобов’язаний складати ЗНО, але повинен успішно скласти 3 іспити через освітні центри з таких предметів:

  • українська мова;
  • історія України;
  • предмет на вибір (той, що вимагає спеціальність).

Документи для вступу на бакалавра за кошти держбюджету будуть приймати до 19 липня 2021 року.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи залишаться в Україні російські школи та як вступатимуть випускники з окупованих територій