facebook

Індексація пенсій. Кому і коли збільшать виплати

З 1 березня в Україні стартує перерахунок пенсій. Днями Кабмін прийняв постанову про індексацію пенсійних виплат

Цього року індексацію прив’язали строго до початку березня. І це великий плюс для пенсіонерів.

Справа в тому, що аж до 2021 року дата пенсійних індексацій була плаваючою, і в різні роки її зсовували, іноді – на кілька місяців (наприклад, в минулому році – на травень). Що дозволяло Пенсійному фонду економити, тоді як пенсіонери недоодержували належні їм за законом гроші.

Втім, прив’язка індексації до 1 березня – чи не єдиний бонус для пенсіонерів.

Адже більшість отримають копійчані надбавки в 100-300 гривень. А багато пенсіонерів і зовсім залишаться без доплат.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як будуть проводити індексацію пенсій в цьому році, кому і скільки доплатять?

Як перерахують пенсії з 1 березня
Всього заплановано п’ять етапів, які розтягнуться аж до кінця року – останню надбавку пенсіонери отримають «під ялинку».

Перший етап підвищення пенсій вже пройшов. Він стартував з 1 січня, і був пов’язаний з підвищенням мінімальної зарплати до 6 тисяч гривень.

До «мінімалки» прив’язані мінімальні пенсії тих, хто вийшов на заслужений відпочинок за віком і має великий стаж (30 років для жінок, 35 років для чоловіків). Їх пенсії повинні бути не нижче 40% офіційної мінімальної зарплати. Таким чином, для цієї категорії громадян пенсії зросли з 2,1 до 2,4 тисячі гривень, тобто, на 300 гривень.

Другий етап перерахунку пенсій розпочнеться з 1 березня. Це щорічна індексація, яка передбачена в законі про пенсійне забезпечення.

Вона проводиться за спеціальною формулою: 50% показника інфляції плюс 50% динаміки середньої зарплати за минулий рік. На підставі цих даних Кабмін стверджує коефіцієнт індексації пенсій.

Власне, з цим пов’язана відстрочка з індексаціями – їх починають не з 1 січня, що було б логічно, а в кращому випадку – з березня, щоб отримати уточнені дані Держстату за інфляції і зарплат за попередній рік.

«Були прецеденти, коли уряд затягувало початок індексації. Скажімо, в минулому році її зрушили аж на травень, що викликало дуже велике невдоволення серед пенсіонерів. Тоді чиновники скористалися лазівкою в законі про пенсійне забезпечення, де не вказано, коли саме потрібно проводити індексацію. Щоб вирішити питання з «плаваючими датами» раз і назавжди, в минулому році внесли зміну до пенсійного законодавства, прописавши конкретну дату для індексацій – 1 березня », – говорить глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

В цьому році коефіцієнт для індексації пенсій – 11%, що помітно більше, ніж прогнозували експерти. Вони очікували, що пенсії перерахують в середньому на 7%.

Відсоток індексації виріс через прискорення інфляції в 2020 році до 5% і більшою, ніж очікувалося, динаміки середніх зарплат (17%).

Нагадаємо: в минулому році пенсії також перерахували на 11%, але складові формули були трохи іншими (інфляція за 2019 рік нижче, а зростання середніх зарплат вище, ніж за 2020 рік).

За даними Міністерства соціальної політики, надбавки до пенсій будуть різними. Все залежить від суми конкретної пенсії. Мінімальна доплата становитиме 100 гривень, а середня – 308 гривень. Але можуть бути і набагато більші надбавки. Розберемо більш детально, кому і скільки доплатять.

Кому підвищать і скільки доплатять
Відразу відзначимо, що під індексацію потрапляють не всі пенсіонери. За даними Міністерства соціальної політики, пенсії перерахують для 8 млн пенсіонерів (з порядку 11,3 млн).

Хто може розраховувати на перерахунок?

«Проиндексируется виплати всім пенсіонерам, які виходили на пенсію за віком, і вона їм нарахована відповідно до закону про пенсійне забезпечення (власне, їм же регулюється і індексація – ред.). В цьому випадку вашу конкретну пенсію просто збільшать на 11%. Скажімо, якщо ви отримуєте близько 3 тисяч гривень, то нарахують зверху ще 330 гривень, разом новий розмір пенсії буде вже 3330 гривень. Таку суму ви отримаєте вже в березні. Якщо пенсія – 5 тисяч гривень, її проїндексируют на 550 гривень (до 5550 гривень на місяць) », – наводить приклад Пендзин.

За даними ПФ, більшість українських пенсіонерів (близько 7 млн ​​осіб) отримують від 2 тисяч до 4 тисяч гривень. Відповідно, по індексації їм покладена надбавка в 220-440 гривень.

Але в Україні є і набагато менші пенсії. Скажімо, за даними Пенсійного фонду, 73,7 тисячі українців отримують пенсію до 1,4 тисячі гривень (в середньому – 988,6 гривень). Для цієї категорії пенсіонерів доплата буде взагалі мізерною – всього трохи більше 100 гривень на місяць.

«Зрозуміло, що при нинішньому розгоні споживчих цін для більшості пенсіонерів надбавка за індексації взагалі нічого не вирішить – її тут же з’їсть інфляція і космічні платіжки», – каже Пендзин.

Але більш, ніж для 3 млн українських пенсіонерів ніякої індексації взагалі не буде.

Хто не отримає надбавки до пенсії з 1 березня:

нові пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок у 2021 році (так як пенсії індексують за 2020 рік);
пенсіонери, які отримують соціальну пенсію;
військові пенсіонери, екс-силовики, судді і прокурори (їм пенсії платять за спеціальною формулою);
колишні держслужбовці, якщо їх «чиновницька» пенсія вище, ніж була б пенсія за віком.
За останньою категорії пояснимо більш детально. Справа в тому, що чиновники виходять на пенсію згідно із законом про держслужбу, і він прописує розмір пенсії – 70% від середньої зарплати за останні п’ять років.

«Якби цей же чиновник виходив на пенсію за віком, то розмір пенсії був би нижче, так як там застосовується інша формула. Скажімо, держслужбовець з зарплатою в 10 тисяч отримує «чиновницьку» пенсію 7 тисяч, а пенсія за віком у нього була б близько 5,5 тисяч. Але такою перевагою колишні держслужбовці користуються недовго. Звичайним пенсіонерам пенсії щорічно індексують, а ось екс-чиновники потрапляють під індексацію тільки тоді, коли їх пенсія зрівняється з аналогічною пенсією за віком. А поки вона вище, ніякі доплати чиновникам-пенсіонерам не покладені. Що несправедливо, адже пенсії у колишніх держслужбовців не такі вже й великі », – зазначає Пендзин.

Коли ще будуть перераховувати пенсії в 2021 році
Нагадаємо: після березневої індексації в Україні планується ще три етапи підвищення пенсій.

Найближчий після березня намічений на квітень 2021 року. Це буде автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам «за стаж». Надбавка – 100-300 гривень.

У липні на перерахунок можуть розраховувати ті, хто отримує мінімальні і максимальні пенсії. І пов’язаний він буде зі зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1769 гривень до 1854 гривень. До прожиткового мінімуму прив’язані також різні пенсійні надбавки – за «зайвий» стаж, інвалідам, чорнобильцям та ін.), – говорить глава департаменту з питань пенсійного забезпечення Федерації профспілок Володимир Максимчук.

«Перерахунок через підвищення прожиткового мінімуму буде проводитися за стандартною формулою: відсоток зростання (7,3%) плюс 2%, тобто в цілому – на 9,3%. Але це за весь рік. На практиці підвищення розіб’ють на два етапи, і на кожному пенсії зростуть приблизно на 4,6%, відзначає економіст Віктор Скаршевський.

Тобто, в липні доплата до мінімальних пенсій складе 83,7 гривні.

Максимальні пенсії також виростуть на 4,6%. Тобто, пенсіонер, який одержує 17 тисяч гривень, в липні отримає надбавку ще близько 800 гривень.

З липня планували запустити і доплати для пенсіонерів у віці 75-80 років (400 гривень). Але Кабмін відклав їх на жовтень.

Останній етап підвищення пенсій намічений на грудень 2021 року.

Власне, під кінець року готується перерахунок відразу для декількох категорій пенсіонерів.

По-перше, для пенсіонерів «за віком» – через зростання мінімальної зарплати до 6,5 тисячі гривень. Вони отримають ще плюс 200 гривень до мінімальної пенсії (буде 2600 гривень).

По-друге, знову буде перерахунок мінімальних і максимальних пенсій, через зміну прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У грудні 2021 року він зросте до 1934 гривень. Відповідно, до такого ж розміру «дотягнуть» і мінімальні пенсії. Ті, хто отримує максимальні виплати, отримають «другу частину» прибавки (першу – в липні), приблизно 4,6% від розміру пенсії.

Відповідно, на такий же відсоток перерахують і все надбавки (за зайвий стаж, інвалідам, чорнобильцям та іншим).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Індексація пенсій. Кому і коли збільшать виплати