facebook

У Києві почали ставити на облік дітей, які цькують інших

Таке рішення ухвалили, щоб ефективніше боротися з проявами насильства та булінгу серед підлітків.

Києві з минулого року почали ставити на облік до поліції дітей, які цькують інших. Відповідні зміни були введені наказом МВС наприкінці вересня. Таке рішення ухвалили, щоб ефективніше боротися з проявами насильства та булінгу серед дітей.

Про це інформує видання «Київ Вечірній».

Облік не є покаранням, як це сприймають більшість людей. Це спосіб виявити й позначити проблему, зокрема встановити причини або умови, які безпосередньо спонукали дитину до такої поведінки. І, звісно ж, провести профілактичну роботу з батьками та іншими членами родини, – зазначив Віталій Єфименко, старший інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у м. Києві.

За його словами, школяра можуть поставити на облік на підставі зафіксованого факту булінгу – навіть одного, адже зазвичай така дитина обирає жертву свідомо, і найчастіше не йдеться про разовий конфлікт. Наступний крок – відкриття обліково-профілактичної справи: з цього моменту дитина рік перебуває на обліку під наглядом ювенальної превенції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До кожної дитини ми застосовуємо індивідуальний підхід. Тому що ситуації та проблеми, пов’язані з родиною, бувають різні. Тож ми складаємо індивідуальний план заходів на основі психологічних особливостей. Ми намагаємось убезпечити дитину від тих умов, які спонукали її до такої поведінки. Крім того, на обліку ми проводимо інформаційні роз’яснювальні роботи, воркшопи, семінари, тренінги. Наша головна мета – допомогти як дитині, яка булить, так і її батькам, – зазначив Віталій Єфименко.

Він додав: необхідно розуміти, що діти, які знущаються з інших, просто так булерами не стають і потребують психологічної допомоги та підтримки. Зазвичай це особи з проблемних сімей, які або зазнають насильства з боку батьків, або ж батьки не звертають увагу на свою дитину та не сприймають її проблеми.

Часом батьки постійно сварять свою дитину, висловлюють своє незадоволення і принижують, вимагаючи, приміром, більших досягнень у навчанні. У результаті дитина, коли приходить до закладу освіти, намагається самоствердитись власне шляхом цькування інших. Ще одним фактором є батьки, які дають своїм дітям «розумні» поради на кшталт: «Будь-яку проблему можна вирішити кулаками, ти ж сильний», – пояснив старший інспектор.

У поліції наголосили, що дитину можуть взяти на облік лише у тому разі, якщо вона вчинила булінг власне до учасника освітнього процесу. Тобто кривдник і жертва навчаються в одній школі.

Якщо це діти з двох різних шкіл, і хтось один ображає іншого – це вже не кваліфікується як булінг. Це вже вважається конфліктом. Цим теж займається ювенальна поліція і так само проводяться профілактичні бесіди, але вже під іншою статтею, – заявив Єфименко.

Найчастіше булінг фіксують серед дітей 5-8 класів. Трапляються подібні випадки й у початкових класах. Важливо: постанова на облік здійснюється за рішенням суду.

ШТРАФИ

Якщо суд визнав факт булінгу зі сторони підлітка, його батькам загрожує штраф у розмірі 850-1700 грн або громадські роботи від 20-40 годин. За повторний інцидент штраф буде становити 1700-3400 грн.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У Києві почали ставити на облік дітей, які цькують інших