facebook

Ціни на газ вищі втричі: експерт розповів про альтернативу, ведуть переговори

Українцям можуть запропонувати альтернативу по газу
США не втомлюються пропонувати Україні LNG-газ. Про це розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своєму Telegram-каналі.

“Генеральний директор” оператора ГТС “Сергій Макогон ходить” на килим “не до голови правління” Нафтогазу ” Коболєва, не до главу уряду Шмигаля, і навіть не президента Зеленського. Його стежка пролягла в посольство США в Україні. Результатом переговорів стає чергова гучна марнослівна заява про Північний потік-2, енергетичну безпеку і постачання LNG-газу. Останній момент особливо смішний, бо хіба “Оператор ГТС” відповідає за закупівлю газу, хіба укладає угоди з компаніями про продаж газу? Ні, звичайно. Оператор ГТС тільки його транспортує. А зараз розмова посольства США і Макогона про зріджений газ – лише гучний удар в барабан”, – запевняє експерт.

Корольчук зазначає, що при цьому Макогон не обговорює з посольством США проблему “Турецького потоку”. Крім того посольство без офіційного посла не може надати реальної допомоги, за словами експерта.

“Швидше вислухати скарги, пошкодувати і дати чергову обіцянку пригнати в Україну Американський скраплений газ. Шкода, що глава українського оператора виступав у ролі школяра, який винувато вислухав від вчителя біології урок математики, у якого 2+2 не завжди 4, а може бути і 5, і 7. Тобто, коли Україна навіть і отримає скраплений газ то його ціна буде вдвічі більше ціни трубопровідного газу”, – пише він.

Корольчук також підняв питання про зростання споживання газу.
“показовою є остання історія зі зростанням споживання газу для виробничо-технологічних потреб облгазів. Хоча чого? Можливо Керівник ” Оператора ГТС Макогон також сам прийшов і обговорив з представниками США проблему зростання споживання газу облгазами для виробничо-технологічних витрат? За три місяці січень-березень облгази відібрали понад 1 млрд куб.м газу для ВТВ”, – пише експерт.

Адже те саме зростання споживання газу облгазами для виробничо-технологічних витрат має своє пояснення. Причинами стали різке зростання вартості газу для населення-практично втричі. І це вилилося в те, що в багатьох випадках споживачі надавали занижені дані лічильників про споживання газу в січні-березні. Свою роль зіграло істотне похолодання в січні-лютому, що також вплинуло на зростання зростання споживання газу на тлі занижених показників споживання. Є ще умова приведення газу до стандартних умов – що не подобається споживачам, але це є і в законодавстві України, і діє в більшості країн ЄС. Приведення до стандартних умов також включене у виробничо-технологічні втрати і знову ж таки похолодання вплинуло на це. Зрештою, не варто забувати про посильну “допомогу” “Нафтогазу” як монополіста, який свідомо розгортав ринок газу. У тому числі натякав споживачам, що вчасно оплачувати за спожитий газ – це не так важливо, можна і почекати кращі часи, більш низьку ціну.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Ціни на газ вищі втричі: експерт розповів про альтернативу, ведуть переговори