facebook

Хто зможе заплатити? Експерт прорахував подорожчання світла до 2023 року

Чи буде в Україні тариф на електроенергію по 7-8 гривень за кВт після приєднання держави до енергетичної системи Європейського Союзу.

Про це розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своєму Telegram-каналі.

Оператор енергосистеми України компанія “Укренерго” заявила, що інтеграція енергосистеми в ENTSO-E (Європейська енергосистема) і забезпечення надійності електропостачання прикордонних східних регіонів вимагає інвестицій у розмірі 66 млрд грн:

“Проєкт плану розвитку системи передачі розроблено з урахуванням дотримання критеріїв енергетичної безпеки, забезпечення відповідності системи передачі потребам ринку електричної енергії та стратегічних цілей компанії, зокрема інтеграції енергосистеми України в ENTSO-E. Орієнтовний обсяг необхідних інвестицій на певні заходи становить понад 66 млрд грн”.

Дотримуючись заповітів влади і президента Зеленського державна компанія “Укренерго” бере фінансовий курс на приєднання до Європейської енергетичної системи (ENTSO-E) і від’єднання від російсько-білоруської енергосистеми. Попередня приблизна оцінка “Укренерго” робіт необхідних для підготовки України до приєднання до енергосистеми ЄС – 2,4 млрд. дол. (66 млрд. грн).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але значну частину коштів буде спрямовано на звичайні технічні роботи, які необхідно здійснити і без приєднання до енергосистеми ЄС. Тому в найкращому випадку для європеїзації енергосистеми України залишиться сума в 1 млрд.дол.

Більш того Прибалтика, яка вже давно проводить роботу, планує від’єднатися від Росії і Білорусії в 2023 році. І це не точно. Тоді у випадку України про який 2023 рік може йти мова? Це відверта профанація і політичні спекуляції.

Як відомо президент Зеленський, прем’єр Шмигаль, в.о. міністра енергетики Вітренко, міністр закордонних справ Кулеба неодноразово стверджували, що Україна ось-ось приєднається до європейської енергосистеми. І власне навіть точно називають рік приєднання – 2023. Але це не відповідає дійсності і є лише політичним бажанням нинішньої влади.

Тим більше, що власне інвестиційний план “Укренерго” свідчить зворотне. До 2023 року Україна не встигне підготувати свою систему до роботи в умовах європейської ринкової системи.

Якщо формально приєднання відбудеться, то це вилізе боком для населення України, яке буде змушене заплатити не просто ринкові тарифи на електроенергію, а за всі проблеми і недоробки ринку електроенергії України. І в такому випадку тариф для населення буде наближатися до рівня 7-8 грн. за кВт-год. Хто зможе в бідній країні оплачувати такий тариф?

Населення України взагалі нічого не вирішує. За народ вже прийняли рішення і вирішили, що їм краще буде в європейській енергосистемі. Це сталося за допомогою традиційної маніпуляції про важливий “цивілізаційний” вибір – російська або європейська енергосистема. Хоча як европейська, так і американська “цивілізації” з чистою совістю купують, споживають і використовують російські енергоносії. І ні про який “цивілізаційний” вибір не говорять.

Також в Україні фактично замовчують існування системних, інфраструктурних та диспетчерських проблем ENTSO-E. Так-так. Не все гладко в ідеальній енергосистемі. Проблеми стосуються частоти в енергосистемі. Також є глобальна проблема ринкового, а не державного регулювання обсягів виробництва електроенергії.

Окремо стоїть проблема диспетчеризації, балансування та взаємодії операторів сусідніх країн, коли “сильний використовує слабкого”. І це тільки верхівка проблемного айсберга енергосистеми ЄС, на який мчить з радістю, співом і танцями енергосистема України.

Тому висновок наступний: енергосистема України буде відразу в програшній позиції в порівнянні з європейською енергосистемою і з честю займе там місце навіть не молодшого брата, а найманого працівника без права голосу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Хто зможе заплатити? Експерт прорахував подорожчання світла до 2023 року