facebook

Індійський штам COVID-19 “крокує” по планеті: всі подробиці про “подвійного мутанта”

Індійський штам коронавируса, про виявлення якого стало відомо в кінці березня 2021 року, продовжує “подорожувати” по країнам.

Що кажуть про мутацію в Індії

Індійське міністерство охорони здоров’я повідомило, що в країні виявили новий різновид коронавірусу з мутаціями E484Q і L452R в S-білку. Відповідно до заяв, мутації виявляються приблизно в 15-20 відсотках зразків і не зустрічаються у британського, південноафриканського, бразильського штамів.

Новий штам коронавірусу з подвійною мутацією був виявлений в Індії після того, як були ідентифіковані зразки слини, взятої у людей в Махараштра, Делі і Пенджабі. Цей штам особливо широко поширений в Махараштра, але його частота була дуже низькою.

Зараз вже ведуться консультації з приводу включення Індії в список епідеміологічно небезпечних країн.

Наскільки штам небезпечний

Індійський штам несе в собі три мутації, і одна з них пов’язана зі зменшенням ефективності існуючої іммуновідповіді. Як від вакцинованих, так і від тих, що перехворіли вірусом. Цей штам ще недостатньо вивчений, щоб сказати щось серйозне

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Аналітики відзначають, що штам виявився куди небезпечніше, ніж вважалося спочатку. Також вони звинувачують керівництво країни, яка не посилювали карантин і вірус активно поширювався.

Симптоми

Симптоми відрізняються від класичних проявів коронавірусу, пише MedicForum.

Вірус може викликати у молодих людей дуже важкий стан, при якому госпіталізація потрібна обов’язково.

Індійський рада медичних досліджень назвала симптоми цього штаму:

  • нудота
  • біль в животі
  • порушення слуху
  • блювота
  • діарея
  • кашель
  • прояви на шкірі і в області рота

В яких країнах виявили

Вірус стрімко поширюється по планеті і вже зараз є інформація, що він був зафіксований в США, Новій Зеландії, Південній Африці, Австралії, Сінгапурі, Бразилії і в багатьох країнах Європи.

У США вірус виявили у жителя округу Санта-Клара в Сан-Франциско. Пізніше вирішили перевірити 7 осіб, які також можуть бути заражені “подвійним” штамом.

У Чехії штам був виявлений в місті Градец-Кралове у студентки, яка прибула з Індії.

Перший випадок зараження індійським штамом в Швейцарії зареєстрували 24 квітня. Його виявили у пасажирки, яка прибула через транзитний аеропорт.

У Великобританії ще станом на 16 квітня було зафіксовано 77 випадків захворювання на новий штам. Там обіцяли повернути усі жорсткі обмеження, якщо вірус почне поширюватися.

У Бельгії новий штам виявили у 20 студентів з Індії, які прибули на навчання.

Що кажуть у МОЗ України

Глава МОЗ Максим Степанов не виключає, що в Україні також буде виявлено новий штам.

“У нас є вже і британський, і південноафриканський штам, і ми це побачили по тяжкості захворювання. Зараз зафіксована ще одна мутація, так звана подвійна мутація в Великобританії, Індії”, – сказав міністр.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Індійський штам COVID-19 “крокує” по планеті: всі подробиці про “подвійного мутанта”