facebook

Газовий базар: чи вигідний річний тариф на паливо і чи можна від нього відмовитися

Наприклад, у “Нафтогазі” куб газу тепер 7,96 грн, але це без доставки.

В Україні

Рада відмовилася повернути пільговий тариф на електроенергію
тариф на електрику поки не змінюють – 1,68 грн, але усіх користувачів блакитного палива автоматично перевели на новий річний тариф. Куб газу тепер 7,96 грн, але це без доставки, – такий тариф озвучили в “Нафтогазі”. Діятиме він до 30 квітня 2022 року. Тариф може бути іншим – залежно від вашого постачальника, але ідея у всіх одна: мати цілий рік одну ціну.

Чи можна відмовитись від річного тарифу і чи вигідно платити на рік уперед, як пропонують газові контори, розповіли у сюжеті ТСН.Тиждень 2 травня.

Все залежить, звичайно, від того, скільки ви споживаєте газу, і яким буде новий річний тариф у вашого постачальника. У пана Віталія з Миколаєва і так величезні витрати. У нього два котли: на газу і для деревини. Дрова – це єдиний спосіб економити, каже чоловік. Їх збирає цілий рік. Більше опалює ними, ніж дорогим газом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Від травня компанія-постачальник підвищила тариф на гривню, тож тепер Віталію газ обійдеться вже не три тисячі, як зазвичай, а чотири. На ринку понад 60 компаній, які постачають блакитне паливо. Ціни у всіх, як на базарі, різні.

Найдешевший тариф наразі 7,8 грн за кубометр. 22 компанії мають тариф, як річний, так і місячний – близько 8 грн за куб (7,88, 7,89, 7, 98, 7,99). Є компанії, у кого тариф понад 10 грн. Найвищі тарифи у трьох постачальників з Чернівців, Житомира та Херсона — 13,5 грн. Водночас, майже всі компанії виставили місячний тариф на травень. Він не перевищує 10 грн за кубометр газу.

Тобто є вибір не тільки в ціні, а й в періоді – на місяць або на рік. “Уже багато компаній поряд зі своєю ціною річною, яка повинна була бути оприлюднена до 25 квітня, писали примітку. Мовляв, оприлюднюємо цю ціну, але плануємо, як тільки з’явиться можливість, знизити цю ціну”, – каже експертка з енергетики Тетяна Бойко.

Це означає, що річний тариф може змінюватися лише в бік зменшення, але рости не буде. Місячні тарифи, наприклад, влітку, цілком ймовірно, зменшаться, бо газ в Європі влітку традиційно дешевшає. “Україна погодилася, що ми будемо грати за тими правилами гри, які є у Європі, які є загалом в світі. Наш ринок повністю інтегрований з європейським ринком”, – додала вона.

Цьогоріч аномально холодна весна в Європі зіграла на збільшення попиту газу. Його стало менше у сховищах, а тому ціна підскочила. Це лише один із аспектів який вплинув на вартість блакитного палива.

Коли в січні 2021 року вартість газу сягнула 10 грн, в  регіонах люди обурилися і вийшли на мітинги. Тож уряд посунув у бік ринкове ціноутворення і в ручному режимі обмежив вартість блакитного палива не більше ніж на 6,99 грню Ринковими ціни стали у квітні. Утім, протягом цих місяців знижки для Теплокомуненерго не було – вони закуповували газ за більшою ціною, а продавали за меншою. До старих боргів додалися нові, в їх як, правило, потім всеодно перекладуть на нас з вами

У приватному будинку можна керувати ресурсом: елементарно зменшити температуру опалення, утеплити будинок, щоб не гріти повітря довкола нього, а також можна використовувати альтернативні джерела енергії. В інших будинках варіантів, крім відкрити кватирку коли спекотно, або вдягнути шкарпетки, коли холодно, майже немає. Хібащо створити ОСББ. Це вже завдання для деяких будинків не підйомне, вважає переважна більшість мешканців.

Але дарма: не перестану ставити в приклад 9-поверхівку, що на Борщагівці. Завдяки міським програмам будинок утеплили, всі труби поміняли, покрівлю та ліфти, а також основний орган будинку – індивідуальний тепловий пункт, який знижує платіжки на 30-40%. А ті, у кого субсидії, платять ще менше.

Слід зауважити, що від травня змінилися правила і отримання субсидій. Тепер потрібно подати нову заявку онлайн чи поштою: на це є час до жовтня. Тепер усі отримуватимуть субсидію лише готівкою. Утім, вона не дістанеться тим, хто має депозит в банку на понад 100 тисяч гривень, купив автомобіль або валюту одноразово на понад 50 тисяч гривень. На річний тариф усіх споживачів перевели автоматично. Змін в оплаті немає: так само до 25 числа наступного місяця, без передоплат.

“Якщо ви хочете змінити тариф з річного на місячний – це робиться за 10 хвилин. Якщо ви хочете змінити постачальника і потім тарифі – це робиться за 3 дні”, – каже директор газопостачальної компанії “Нафтогаз Україна” Максим Рабінович.

Для тих, хто підписався на річний тариф ще раніше, нічого не зміниться. Мати фіксовану ціну – це радше плюс, ніж мінус. За договором з постачальником, кубометр газу коштує 6, 45 грн – це без доставки. За рік витрачаємо – 2400 кубів. Оплату розділили на 12 місяців – виходить приблизно по 1,3 тис. грн у місяць. Звісно, влітку це більше, ніж ринкова ціна. Але взимку – це не три тисячі за місяць.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Газовий базар: чи вигідний річний тариф на паливо і чи можна від нього відмовитися