facebook

МОЗ розповіли про можливі побічні ефекти при щепленні

Що треба знати при вакцинації від коронавірусу: українцям нагадали прості правила

Українцям, які зробили перше щеплення від коронавірусу COVID-19, потрібно берегтися від стресів і зайвих навантажень, а також добре харчуватися.

Про це в ефірі програми “Сьогодні День” на телеканалі “Україна 24” розповіла радниця міністра охорони здоров’я Наталія Виноград.

“Період після здійснення щеплення так само важливий, як і правильне здійснення самого щеплення. Ми завжди рекомендуємо людям обмежувати будь-яке спілкування з хворими – будь-якими з ознаками інфекційної хвороби, не мати сильних навантажень – від психоемоційних до холодових, стресових, не мати зайвих фізичних навантажень. Людина повинна добре харчуватися. Що дуже важливо – повинно бути вітамінно-білкове харчування. Має сформуватися гарна імунна відповідь”, – сказала вона.

На запитання, чи варто мінімізувати контакти з іншими людьми, Виноград відповіла:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“В час пандемії ми з вами вже звикли обмежувати наші контакти, і буде дуже доцільно в цьому випадку також. Перше щеплення ще не захищає людину, і вона так само підпадає під ризик зараження, як і до першого щеплення. Вона повинна дотримуватись всього того, чого дотримувалась раніше. Маска, дистанція і дуже обмежене спілкування з будь-ким – лише в межах сім’ї”.

Також радниця глави МОЗ прокоментувала можливі побічні реакції при щепленні.

“Як і щодо інших вакцин, це може бути якесь загальне відчуття дискомфорту, хоча в дуже багатьох випадках взагалі ніяких не буде відчуттів. В декого може з’явитися свербіж або біль у місці, де ввели препарат. Може з’явитися відчуття трохи головного болю, втоми, розбитості, але це проходить без жодних втручань і якихось спеціальних препаратів… Вкрай рідко в кого можуть виникнути м’язові болі або болі в суглобах”, – розповіла Виноград.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

МОЗ розповіли про можливі побічні ефекти при щепленні