Українцям назвали продукти, які є лідерами серед кандидатів на фальсифікацію
Державна продовольча споживча служба прийняла рішення детально розповісти українцям про те, які продукти харчування в нашій країні найчастіше фальсифікують. Виявилося, що найпопулярніший продукт, серед нечесних реалізаторів – молочка, особливо вершкове масло.
Про це стало відомо завдяки публікації прес-служби Держпродспоживслужби України в мережі Facebook.
“Молоко і молочні продукти (особливо, вершкове масло), як і раніше є лідерами серед харчових продуктів, які найчастіше фальсифікують. Наявність жирів немолочного походження – найпоширеніше порушення при виробництві вершкового масла.
На другому місці за типом порушень – невідповідність маркування. Такі дані стали відомі за підсумками роботи Держпродспоживслужби з протидії фальсифікації харчових продуктів в I кварталі 2021 року.
“Продукти харчування, які купують українські споживачі, повинні бути безпечними і відповідати всім законодавчим нормам і вимогам. Ми повинні захистити споживачів. Робота в цьому напрямку буде тільки посилюватися”, – підкреслила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
З початку року фахівці Держпродспоживслужби провели 85 планових і 2908 позапланових перевірки. В результаті вилучили з обігу понад 31 тонни продуктів.
Найбільше вилучено:
– молока та молочних продуктів (понад 6 тонн);
– риби (4,7 тонн);
– м’яса птиці (3,3 тонни);
– м’яса і м’ясопродуктів (більше 2 тонн).
Також було прийнято 49 рішень про призупинення обігу харчових продуктів. До правоохоронних органів передано 11 справ. Виписано штрафів на суму понад 1,6 млн гривень.”, – зазначають представники Держпродспоживслужби.
Також у відомстві нагадали, що відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України “Про інформацію для споживачів про харчові продукти” перелік інгредієнтів повинен включати всі інгредієнти харчового продукту. Список складають в порядку зменшення маси інгредієнта, використовуваного в процесі виробництва. У деяких випадках – у відсотках.
Певні інгредієнти позначаються назвою категорії, до якої вони належать, відразу після якої зазначається їх назва або Індекс згідно європейської цифрової системи. Перелік інгредієнтів на маркуванні позначається словами “склад” або “інгредієнти”.