facebook

Маргарин, масло або біла підробка? Українцям показали, які продукти харчування найчастіше фальсифікують

Українцям назвали продукти, які є лідерами серед кандидатів на фальсифікацію

Державна продовольча споживча служба прийняла рішення детально розповісти українцям про те, які продукти харчування в нашій країні найчастіше фальсифікують. Виявилося, що найпопулярніший продукт, серед нечесних реалізаторів – молочка, особливо вершкове масло.

Про це стало відомо завдяки публікації прес-служби Держпродспоживслужби України в мережі Facebook.

“Молоко і молочні продукти (особливо, вершкове масло), як і раніше є лідерами серед харчових продуктів, які найчастіше фальсифікують. Наявність жирів немолочного походження – найпоширеніше порушення при виробництві вершкового масла.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На другому місці за типом порушень – невідповідність маркування. Такі дані стали відомі за підсумками роботи Держпродспоживслужби з протидії фальсифікації харчових продуктів в I кварталі 2021 року.

“Продукти харчування, які купують українські споживачі, повинні бути безпечними і відповідати всім законодавчим нормам і вимогам. Ми повинні захистити споживачів. Робота в цьому напрямку буде тільки посилюватися”, – підкреслила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

З початку року фахівці Держпродспоживслужби провели 85 планових і 2908 позапланових перевірки. В результаті вилучили з обігу понад 31 тонни продуктів.

Найбільше вилучено:

– молока та молочних продуктів (понад 6 тонн);

– риби (4,7 тонн);

– м’яса птиці (3,3 тонни);

– м’яса і м’ясопродуктів (більше 2 тонн).

Також було прийнято 49 рішень про призупинення обігу харчових продуктів. До правоохоронних органів передано 11 справ. Виписано штрафів на суму понад 1,6 млн гривень.”, – зазначають представники Держпродспоживслужби.

Також у відомстві нагадали, що відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України “Про інформацію для споживачів про харчові продукти” перелік інгредієнтів повинен включати всі інгредієнти харчового продукту. Список складають в порядку зменшення маси інгредієнта, використовуваного в процесі виробництва. У деяких випадках – у відсотках.

Певні інгредієнти позначаються назвою категорії, до якої вони належать, відразу після якої зазначається їх назва або Індекс згідно європейської цифрової системи. Перелік інгредієнтів на маркуванні позначається словами “склад” або “інгредієнти”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Маргарин, масло або біла підробка? Українцям показали, які продукти харчування найчастіше фальсифікують