facebook

В українців забирають одяг, посуд і навіть сміттєві пакети: заарештувати рахунки тепер можуть за будь-які борги

В Україні сім банків, зокрема державний “Приват”, приєдналися до нової системи обміну інформацією. Це, як кажуть у Мін’юсті, дозволяє автоматично списувати гроші з карток боржників. Найближчим часом до платформи повинні під’єднатися й інші банки.

За борги в Україні будуть арештовувати рахунки

Українці чи не найгірше в Європі платять за боргами. В середньому кожна сім’я тільки за комуналку накопичила за 5 тис. грн заборгованості. Мікрокредити, аліменти, несплачені податки – в сумі українці винні більше ніж 100 млрд грн.

Про те, як в Україні повертають несплачені борги і що може змінитися найближчим часом, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Заарештовувати банківські рахунки можуть через будь-які борги
Ще кілька місяців тому Міністерство юстиції свої наказом ускладнило життя боржникам. Якщо раніше страждали тільки аліментники, то зараз заарештувати гроші на картці можуть і за комуналку, штраф за порушення ПДР – фактично будь-який борг.

Єдина умова – повинні почати виконавче провадження і виконавець повинен подати документ у банк. І ось тут виникає заминка. Часто боржник знімає гроші зі свого рахунку ще до того, як до нього добереться виконавець. Останньому потрібно знайти потрібний банк, оформити документ, відвезти або надіслати його до фінансової установи. Вся процедура може тягнутися тижнями.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В українців забирають одяг, посуд і навіть сміттєві пакети: заарештувати рахунки тепер можуть за будь-які борги

І тут Мін’юст придумав нововведення, яке, щоправда, працює зовсім не так, як хочеться виконавцям. Ідеться про автоматизовану систему виконавчих проваджень. Її варто було б називати електронним документообігом, розповідає приватний виконавець у Києві Анатолій Телявський. Якщо раніше потрібно було особисто відносити документи в банк або надсилати їх поштою, то зараз у семи фінансових установах працює електронний документообіг.

“Те, що задекларував Мін’юст, не відповідає дійсності, видається бажане за дійсне. Мін’юст називає автоматизованим арештом простий електронний документообіг. Це не те, що я відкриваю провадження і автоматично в усіх 76 банках у боржників моментально арештовуються кошти, як це відбувається в Латвії, Литві”, – каже виконавець.

Його колега з Полтави, яка не захотіла називати своє ім’я, каже: всі рішення все одно ухвалюють співробітники банку, запити обробляють вручну. А щоб знайти, де у боржника є банківський рахунок, доводиться за допомогою електронної системи звертатися тільки до тих банків, які за власним бажанням захотіли в них брати участь, а в інші банки звертатися індивідуально.

Ось чому ця система не працює повноцінно:

до обміну даними приєдналося лише сім банків (ТАСкомбанк, ПриватБанк, Універсал Банк (monobank), ОКСІ Банк, Банк Восток, Індустріалбанк, ПроКредит Банк);

арешт відбувається не автоматично: запит усе одно обробляє співробітник фінансової установи, і на це йде час;

щоб знайти всі рахунки боржника, доведеться “в індивідуальному порядку” звертатися до ще десятків банків.

До речі, якщо ви отримуєте зарплату на банківську картку, забрати всі ваші гроші неможливо. Є певне правило: боржник може віддавати 20% доходу, або 50% якщо винен аліменти власним дітям. Краща ситуація для виконавця: коли на рахунку є велика сума, яка повністю покриє борг.

За борги забирають “бабусині” меблі та сміттєві пакети
Приватні виконавці зазвичай займаються великими боргами, а їхній дохід залежить від того, наскільки успішно вони виконали свою роботу. У той же час по всій країні є їхні колеги, які працюють на державу. Найчастіше саме їм доводиться повертати борги за комуналку і боротися з аліментниками.

“Згідно із законом повинні допустити до житла. Можна з поліцією. Проводимо опис майна. Певний мінімум, ліжко або теплий одяг у найнеобхідніших обсягах, не чіпаємо. Решту можемо заарештовувати і продавати. Іноді доводиться брудні каструлі і поношений одяг на торги віддавати”, – розповідає OBOZREVATEL державний виконавець із Запоріжжя.

Потім усе це майно передають на спеціальний аукціон. Тут можна натрапити на брудні меблі, старі крісла, жіночі туфлі, посуд, футболки і навіть сміттєві пакети.

За борги заарештували старий стілець

За борги заарештували сміттєві пакети

За борги заарештували взуття

“Буває таке, що й не пускають у квартиру. Вибивати двері не можна. На кожного виконавця десятки таких боржників, до всіх кожен день приходити неможливо”, – скаржиться виконавець.

Загалом же процедура стягнення в Україні малоефективна. Виконавці скаржаться на закон, мовляв, він занадто лояльний. Політики нарікають на низькі доходи, при яких для частини українців борги стали невід’ємною частиною життя. Безперечно можна стверджувати тільки одне: чинну систему потрібно міняти, а без ефективної можливості повертати борги платити за збитки комунальних підприємств, банків і т.д. змушені будуть сумлінні клієнти.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В українців забирають одяг, посуд і навіть сміттєві пакети: заарештувати рахунки тепер можуть за будь-які борги