facebook

В Україні клієнтів банків будуть перевіряти по-новому: що зміниться

Монобільшість Верховної Ради проголосувала за законопроєкт №4364, який повинен мінімізувати кібершахрайство і посилити відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами. Відповідний документ у другому читанні та в цілому підтримав 241 народний депутат, серед яких 193 – з партії «Слуга народу».

Авторами законодавчої ініціативи є низка нардепів партії «Слуга народу», зокрема Ольга Василевська-Смаглюк, Вікторія Кінзбурська, Данило Гетманцев та інші. Про це свідчить офіційний сайт парламенту.

Мета документа – зміна підходів до правового регулювання платіжного ринку, розширення кола надавачів платіжних послуг та упорядкування їхньої діяльності на платіжному ринку. Законопроєкт передбачає встановлення правил надання платіжних послуг в Україні, встановлення вимог до надавачів платіжних послуг, посилення захисту прав споживачів цих послуг, підвищення безпеки та ефективності надання платіжних послуг, а також сприяння інноваціям та приведення законодавства України у відповідність до законодавства ЄС.

Радник глави правління Кредитвест банку Василь Невмержицький зазначав, що більшість клієнтів найбільших українських роздрібних банків, найімовірніше, різниці після набуття чинності закону не відчують, оскільки суть цих змін – захистити гроші клієнта від шахраїв.

Що зміниться:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В Україні з’являться дев’ять платіжних послуг, з яких сім є фінансовими платіжними, а дві – нефінансовими (також буде визначено коло їхніх постачальників).

Небанківські фінустанови зможуть здійснювати платіжні операції без обов’язкової участі в платіжних системах.

Закон встановить вимоги до авторизації постачальників платіжних послуг і впровадить, зокрема, можливості створення і діяльності малих платіжних установ зі спрощеними до них вимогами.

Представники платіжних послуг будуть набувати статусу фінустанов одночасно з правом на надання платіжних послуг.

При цьому випускати електронні гроші й емітувати картки зможуть не тільки банки, а й інші представники платіжних послуг, які отримали ліцензію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні клієнтів банків будуть перевіряти по-новому: що зміниться