facebook

В Україні знесуть «хрущовки», згоди усіх мешканців не питатимуть

В Україні знесуть «хрущовки», згоди усіх мешканців не питатимуть

Законопроект Мінрегіону, що має запустити знесення застарілих житлових багатоповерхівок, пройшов громадські слухання, отже, «хрущовки» українців, все ж знесуть.

Як зазначається у законопроекті, під знесення можуть потрапити близько 30 тисяч житлових будинків, що вважаються застарілими. На місці знесених будівель збудують новобудови.

Відповідно до законопроекту, поріг згоди мешканців, необхідний для розселення будинку, буде знижений зі 100% до 75%.

За даними Державної служби статистики, загальна площа застарілого житлового фонду становить 4,33 млн кв. м. З них: 4646 багатоповерхівок, побудованих до 1919 року; 9693 будинки, побудовані до 1953 року; 7192 багатоповерхівки, побудовані до 1969 року; 5364 будинки, побудовані до 1989 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вирішувати зносини будинок, чи ні, у законопроекті пропонується за наступною схемою. Спочатку місцева влада порахує, скільки застарілого житла в їхніх містах. Опісля розробить проекти комплексної реконструкції кварталів. І вже потім будуть зібрані підписи мешканців, згодних на знесення будинку та переїзд до нового будинку.

Відповідно до законопроекту, спочатку повинні побудувати новий будинок, переселити туди мешканців «хрущовки», яка буде зноситися, і тільки після цього проводити демонтаж. Тобто планується, що власники «хрущовок» будуть переїжджати не в тимчасове житло, а відразу у нові квартири.

У липні 2021 року з’явилася інформація про те, що Уряд України планує змінити вже існуючий план з реконструкції районів. Закон про реконструкцію кварталів в Україні був ухвалений ще у 2006 році, проте відтоді так і не був розроблений механізм розселення старих будинків.

Нагадаємо, раніше Мінрегіон і державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» розробили новий законопроект «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Його мета – почати процес реконструкції застарілого житла.

У грудні 2019 року в Києві затвердили новий генеральний план, за яким п’ятиповерхові будинки 1960-х років будівництва планують перебудувати або модернізувати до 2040 року.

Водночас, знесення «хрущовок» у Києві затримується через неврегульовані питання у законодавстві.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні знесуть «хрущовки», згоди усіх мешканців не питатимуть