facebook

Відрахувати з вузу, щоб заробити гроші: як працює система вищої освіти в університетах

Відрахувати з вузу, щоб заробити гроші: як працює система вищої освіти в університетах


Lenta.UA дізнався подробиці недавнього корупційного скандалу в одному зі столичних вузів, коли відрахованих студентів за хабар не тільки відновлюють, але і «дарують» диплом. Втім, не все так просто

У понеділок, 26 липня, СБУ заблокувала корупційну схему в одному з приватних вищих навчальних закладів, в якому радник ректора за хабарі продавала дипломи без навчання та іспитів. Правоохоронці затримали жінку в Києві на отриманні частини хабара. СБУ задокументувала декілька фактів передачі грошей.

Вона налагодила механізм отримання грошей від студентів – за хабарі вона обіцяла раніше відрахованим сприяння у відновленні в вузі і отриманні дипломів. Вартість «послуг» стартувала від $ 1,5 тис. Їй повідомили про підозру за статтею «Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми», вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Lenta.UA вдалося дізнатися, про який університет йдеться. Як повідомили джерела нашого видання, співробітники спецслужби «вели» представника Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна». Цікаво, що радниця ректора – колишня співробітниця правоохоронних органів.

Виходить, що всі ці питання вирішуються не ректор або проректор, а радник ректора. Як таке може бути? Все дуже просто: ця ситуація свідчить лише про те, що взяти за руку керівництво співробітникам СБУ не вдалося. Хоча всі чудово розуміють, ким і де приймаються остаточні питання щодо відновлення студента, і вже тим більше, про видачу йому диплома.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Є ще один нюанс, про який не повідомляє СБУ. Як працює механізм з відновлення студентів? Ходять чутки про те, що в університеті «Україна» відрахування студентів поставили на потік. Мета проста – потім відновлювати учнів за хабар.

З огляду на проблеми, в яких опинився Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» – ситуація з корпусами, які або відібрані за борги, або були фактично заборонені до експлуатації, а також фінансові неприємності – все це не може не привести до процесу розкладання всередині вузу.

Не потрібно бути міністром освіти, щоб розуміти: «покупки» дипломів після виключення за 1,5 тисячі доларів – це дно. І вуз, який займається подібними брудними схемами, не повинен в принципі існувати в державі. Адже такі речі не тільки аморальні. Це катастрофа. Тому буде цікаво подивитися, «прокинуться» чи в Кабміні після дій СБУ або ж ігри в відрахування-відновлення триватимуть?

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Відрахувати з вузу, щоб заробити гроші: як працює система вищої освіти в університетах