facebook

Як у Європі: у МОЗ анонсували нові обмеження для нещеплених

Як у Європі: у МОЗ анонсували нові обмеження для нещеплених

Українців планують переконувати вакцинуватися від COVID-19. Можливо навіть із застосуванням нормативного врегулювання.

Про це в інтерв’ю ВВС-Україна розповів головний санітар лікар країни Ігор Кузін.

Він підкреслив, що вакцинація в Україні як і раніше є добровільною. Але разом з тим повністю щепленим українцям буде простіше потрапити в кафе або будь-яке інше громадське місце. Громадяни, які роблять щеплення, розуміють, що це допомагає їм не стати переносником інфекції.

Кузін заявив, що Україна буде діяти за європейським сценарієм, коли для нещеплених громадян будуть створюватися максимальні перешкоди щодо доступу до громадських місць. Але перед цим потрібно переконатися, що вакцинацію могли пройти всі бажаючі. І тільки коли залишаться ті українці, які свідомо проти щеплень, будуть вводитися жорсткі заходи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але головний санлікар поспішив заспокоїти і запевнив, що ніяких каральних заходів в Україні для нещепленого населення вводити не будуть.

Також для нещеплених українців залишать можливість регулярно здавати ПЛР-тест для відвідування кафе, театрів, концертів і навіть роботи.

Школи та садочки

Що стосується сфери освіти, то Ігор Кузін відмітив, що школам, де щеплено менше 80% вчителів не дозволять працювати в “жовтій”, “помаранчевої” і вже тим більше в “червоній” зонах карантину.

Не дивлячись на те, що вакцинація є добровільною, вчителям наполегливо рекомендують робити щеплення. Це пов’язано з тим, що штам “Дельта” в країнах ЄС найчастіше поширюється саме в навчальних закладах. Тому українських школярів і педагогів хочуть убезпечити.

Школам дають можливість самостійно вирішити, чи хочуть вони нормально працювати в умовах пандемії або ж вчитися виключно дистанційно.

У всіх садочках, школах та університетах має бути щеплено не менше 80% викладацького складу.

У розробці подібна обов’язкова норма і для співробітників сфери обслуговування, підприємств критичної інфраструктури та інше. Але введуть її не раніше вересня.

Що стосується протестів проти обов’язкової вакцинації, на зразок тих, що зараз проходять у Франції, то Кузін заявив, що Україні про це думати рано. Обмеження для “антівакцінаторів” будуть вводитися тільки тоді, коли щеплення зробить не менше 50% населення.

Раніше Realist.online повідомляв, що 1 вересня школи можуть проводити урочисті лінійки. А навчальний рік почнеться без затримок.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як у Європі: у МОЗ анонсували нові обмеження для нещеплених