facebook

Як не можна “лікувати підвищений тиск” і що насправді важливо при зміні погоди

Як не можна “лікувати підвищений тиск” і що насправді важливо при зміні погоди

Як організм реагує на зміну погоди і чому наш артеріальний тиск дуже залежить від атмосферного? Про це ми запитали кардіолога Анну Солощенко і з’ясували багато цікавого і корисного.

Осінньо-зимовий період — час випробування для організму. Наші судини (артеріальний тиск) дуже залежні від погоди. Тому важливо навчитися правильно вести себе при зміні погоди і вчасно попереджати підвищення тиску.

Людський організм сам регулює зміни артеріального тиску при зміні атмосферного. Наше завдання — попередити проблему.

“При погіршенні погоди артеріальний тиск знижується, щоб наші судини не порвало на частини. Якщо прийшов фронт з підвищеним тиском, наш також підвищується. У здорових людей, без серцево-судинних захворювань, такі коливання минають непомітно. А пацієнти з серцево-судинними захворюваннями такі стрибки переносять важко “, — розповідає кардіолог Анна Солощенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як потрібно і не потрібно лікувати гіпертонію і гіпотонію

Дуже важливо, щоб людина, яка реагує на зміну погоди, щодня приймала антигіпертензивні препарати в якості профілактики — щоб у важкі дні у неї накопичилася достатня концентрація препарату в організмі, і він не відреагував кризом.

Препарати від тиску не можна приймати симптоматично — лише тоді, коли організм реагує на зміну погоди головним болем, слабкістю, нудотою та іншими ознаками підвищення або зниження артеріального тиску. У таких випадках його вже дуже важко знизити — доведеться приймати підвищені дози сильнодіючих препаратів.

Але якщо все ж має місце гіпертонічний криз на тлі зміни погоди, приймати звичайні щоденні препарати, збільшуючи дозування, не можна.

При гіпертонічному кризі необхідно приймати під язик один з препаратів короткої дії, наприклад, анаприлін, каптопрес.

Як довго потрібно вести щоденник тиску, щоб виявити проблему

Оптимальний час ведення щоденника — 7-10 днів. У теплу пору року у пацієнтів з гіпертонією підвищується тиск за 5-7 діб до різкого похолодання. Таблетки від тиску, що прописує лікар, мають накопичувальний ефект. За місяць речовина починає працювати. І тоді людина перенесе будь-яку зміну погоди.

Чому одні мерзнуть, а інші ні

Коріння цього явища — в дитинстві. Тому батькам слід приділити велику увагу дитячому гардеробу і перестати кутати своїх дітей. Найчастіше маленькі самі не розуміють: холодно їм чи спекотно, але батьки, виходячи зі свого індивідуального досвіду температурних коливань, починають кутати малюків. Такі діти звичайно будуть постійно мерзнути в майбутньому.

Дуже важливо не перегрівати дитину — не надягати на нього зайву кофтинку, коли холодно мамі.

Імунітет дитини зміцніє, малюк буде рідше застужатися, та й протяги з кондиціонерами не стануть для нього загрозою. Дозвольте терморегуляції малюка сформуватися, виходячи з його особистого досвіду, щоб в майбутньому він не хворів від будь-якого подиху вітерця.

Природно, люди з гіпотонією погано переносять спеку, але таку реакцію потрібно лікувати не таблетками, а коригуванням способу життя: загартовуванням, контрастним душем, заняттями спортом.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як не можна “лікувати підвищений тиск” і що насправді важливо при зміні погоди