facebook

Через відсутність Інтернету та ґаджетів школярі копають картоплю замість навчання, така проблема у багатьох селах України

Діти копають картоплю, бо вчителі не вакцинуються через переконання: подробиці скандалу в школі

Педагоги дзвонять, переказують, радять як правильніше опрацювати матеріал і де його черпати –  вдаються до різних вигадок, щоби освітній процес не зупинився.

В селі Віллі, на Рівненщині школярі перейшли на дистанційне навчання через відмову деяких вчителів опорного ліцею вакцинуватися. Відтак з 5 до 11 класу уроки онлайн, але третина учнів просто не може під’єднатися. Інтернету в селі просто немає. Тож, замість парт, осінь школярів минає на полі: з відрами і картоплею.

Восьмикласник Тарас допомагає збирати врожай, хоча мав би зараз бути на 3 уроці. У нього  дистанційка, але вчитися онлайн просто не має змоги.

Телефона не має, бо той зламався, а про комп’ютер, як і більшість дітей у Віллі та довколишніх селах, Тарас хіба мріє. Купувати дорого. Та якби навіть учні тут і мали потужні гаджети – ситуації б це не вирішило.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дев’ятикласник Михайло за півтора тижня дистанційки до жодного уроку так і не під’єднався. Як і його сестра п’ятикласниця, каже матір.

За словами директорки соснівського ліцею Людмили Веремчук, проблеми з Інтернетом має третина учнів.

А навчаються в ліцеї з 5 по 11 – саме ці класи нині вдома –  понад 320 учнів. Дистанційка тут, бо не набралося 80% вакцинованих педагогів. Відмовлялися від щеплень.

“Дехто з релігійних міркувань. Було ще питання страху, люди не довіряли вакцині. Ми запрошували медпрацівників до закладу, пропонувалася будь-яка вакцина на вибір”, – розповідає директорка.

Та кілька вчителів ще так і не наважилися. Відтак навіть вакциновані вчителі бачать своїх учнів, тих хто зміг доєднатися до уроку,  лише на екрані ноутбука. А хотіли б за партами.

“На жаль, чогось іншого запропонувати  неможливо. Тут варіант простий, аби були вакциновані (вчителі – Ред.), діти прийшли б до школи, питання було би знято”, – зазначає керівник управління освіти Рівненщини Петро Коржевський.

Інтернет в такі села педагоги самі ж не проводитимуть, кажуть в управлінні освіти. Це питання глобальніше – інфраструктури.

“Взагалі у нас в Україні лише близько 40 шкіл не мають доступу до Інтернету взагалі ніякого. Як правило, це місцевості гірські, або віддалена сільська місцевість”, – говорить керівник головного управління загальносередньої дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

Але ж це не означає, що діти не мають вчитися. Педагоги дзвонять, переказують, радять як правильніше опрацювати матеріал і де його черпати –  вдаються до різних вигадок, щоби освітній процес не зупинився для тих, хто на дистанційці без Інтернету чи гаджетів.

Загалом же в Україні нині понад 900 шкіл середньої та старшої ланки на дистанційці, бо в закладах не вакцинувалося 80% вчителів. А от ще минулого тижня таких було понад 3 тисячі, кажуть в Міністерстві освіти.

Тож в соснівському ліцеї сподіваються, що  учні уже невдовзі сядуть за парти. Бо від початку дистанційки вчителі почали вакцинуватися активніше і вже нарахували 72% щеплених педагогів

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Через відсутність Інтернету та ґаджетів школярі копають картоплю замість навчання, така проблема у багатьох селах України