facebook

Чи впливає вакцинація на вагітність і чому може збитися менструація: відповіді на головні запитання

Чи впливає вакцинація на вагітність і чому може збитися менструація: відповіді на головні запитання

Згідно з усіма даними, зібраними дослідниками, жодних доказів того, що вакцини проти COVID-19 впливають на шанси завагітніти, перебіг вагітності, пологи і дитину, немає.
Щойно перша вакцина проти COVID-19 перетнула фінішну лінію і була схвалена для використання, навколо неї почали розростатися фейки і дезінформація. Один із популярних міфів, який немає жодного наукового доказу, стверджує, що, мовляв, вакцина викликає безпліддя у жінок і впливає на перебіг вагітності. Попри те, що міф швидко розвінчали, він облетів різні платформи соціальних мереж, призвівши до численних дискусій.
Робити чи ні щеплення проти COVID під час вагітності – особиста справа кожної. Але ухвалюючи рішення, слід переконатися в тому, що отримали якомога більше достовірної інформації про COVID і про вакцину. Передусім, варто проконсультуватися з досвідченим лікарем чи акушеркою, а ще краще з кількома такими фахівцями.
ТСН.ua. поспілкувалася з головним санітарним лікарем України, заступником міністра охорони здоров’я Ігорем Кузіним, медичною експерткою ЮНІСЕФ в Україні, лікаркою-інфекціоністкою Катериною Булавіновою, лікаркою вищої категорії, акушеркою-гінекологинею, кандидаткою медичних наук Янютою Саар Мустафаївною, акушеркою-гінекологинею, генетикинею Олесею Красій та акушеркою-гінекологинею Світланою Соломенко і дізналася, чи є ризики вакцини проти COVID-19 для вагітних і плоду, що радять експерти і до яких ускладнень коронавірус може призвести у невакцинованої породіллі.

Факти і вигадки
Міф №1: Вакцини проти COVID-19 мало досліджені і не тестувалися на вагітних
Наукове пояснення
Спершу вагітним жінкам дійсно не рекомендували вакцинуватися й їх виключили з клінічних випробувань, але лише тому, що вплив вакцин на вагітних жінок вивчається в останню чергу, коли вони вже пройдуть випробування на іншій популяції.
Утім, хоча саме вагітні жінки не були залучені до участі у цих випробуваннях, були випадки, коли жінки з групи добровольців вагітніли. У випадках, коли це сталося, негативного впливу на вагітність чи дитину не було.
Також є чимало досліджень, які вказують на безпечність вакцинації проти COVID-19 як для вагітних, так і для тих, хто вигодовує грудним молоком дитину, і тих, хто планує вагітність. А у зв’язку із стрімким поширенням штаму “Дельта”, за словами науковців, найкращим методом захисту вагітних від потенційного негативного впливу COVID-19 є саме вакцинація.
Так, останні дані Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) у США свідчать, що вакцини проти COVID-19 добре переносяться вагітними, жінками, які планують вагітність або вигодовують грудьми. Зокрема, завдяки додатковим даним у спеціально створеному застосунку V-safe, CDC проаналізував дані тисяч вакцинованих вагітних і не виявив жодних проблем для породіль і їхнього плоду.
Вже у серпні 2021 року в Центрі контролю та профілактики захворювань офіційно рекомендували вагітним щеплюватися від COVID-19, заявивши, що зараження коронавірусом, а особливо штамом “Дельта” несе серйозний ризик для здоров’я і жінки, і дитини. Вагітні жінки, які захворіли на COVID-19, мають більший ризик передчасних пологів, викиднів та інших ускладнень.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ ) також рекомендує вагітним із високим ризиком зараження розглянути питання вакцинації через більший ризик COVID-19 під час вагітності та підвищений ризик передчасних пологів. Також ВООЗ заявила, що немає доказів того, що вакцинація під час грудного вигодовування має будь-який негативний вплив на матір чи дитину. Водночас важкий перебіг хвороби у матері, звичайно, може загрожувати і дитині.
Ще одне дослідження за участю 36 пар провела команда співробітників відділення акушерства і гінекології медичного центру Sheba в ізраїльському місті Тель-Хашомер. Вони залучили пари, які пройшли курс лікування від безпліддя до вакцинації, але лікування не дало результатів. Після щеплення вакциною Pfizer вони почали ще один лікувальний курс.
Дослідники порівняли параметри пацієнтів до і після щеплення і виявили, що введення вакцини не вплинуло ані на резерв яєчників у жінок, ані на функціональність статевих органів.
Вчені Університету Маямі теж дослідили вплив мРНК-вакцин (Pfizer і Moderna) проти коронавірусу на чоловічу фертильність і також зафіксували відсутність будь-якого впливу. Водночас, є докази, що саме вірус – а не вакцина – потенційно може негативно вплинути на вироблення сперми.
А що кажуть лікарі?
Своєю чергою, медична експертка ЮНІСЕФ, лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова у розмові з ТСН.ua зауважила, що попри те, що у світі мільйони людей вже вакцинувалися проти коронавірусу, і деякі країни щеплюють навіть третьою дозою, в Україні ж досі поширюється ствердження, що мовляв вакцини пройшли недостатньо випробувань. Булавінова заявляє, що не розділяє такої позиції, оскільки не розуміє про, яке недостатнє випробування йдеться.

Міф №2: Вакцини COVID-19 викликають безпліддя
Наукове спростування
Суспільством поширюється хибна думка, що начебто після вакцинації проти COVID-19 імунна система організму може атакувати синцитин-1, ключовий білок, необхідний для формування плаценти, і призвести до викидня. Існує також твердження, що білок-спайк вірусу COVID-19 та синцитин-1 настільки схожі, що імунна система може помилково прийняти одне за інше.
Це твердження було перевірено в нещодавньому дослідженні, яке не показало імунної перехресної реакції між протеїном-шипом та синцитином-1, що спростувало твердження.

Таким чином, незважаючи на побоювання та дезінформацію, згідно із ВООЗ, немає жодних даних, які б свідчили про те, що вакцинація від COVID-19 впливає на фертильність. А тому немає необхідності уникати вагітності після щеплення.
Пояснення лікарів

Пояснюючи, чому твердження про, мовляв, настання безпліддя після вакцинації неможливе, акушерка-гінекологиня Світлана Соломенко зауважила, що фейки щодо вакцинації і впливу на репродуктивну систему поширюють про різні вакцини, не лише проти коронавірусу. Лікарка наголосила, що вакцинація не впливає в жодному випадку на репродуктивну функцію.
“Сама вакцинація не впливає в жодному випадку на репродуктивну функцію. Сама структура вакцини, її будова, і потім робота в організмі, пов’язана лише з імунною системою і жодним чином не впливає на гормональний стан і на статеву функцію. Вона лише сприяє утворенню імунної відповіді на цей вірус”, – пояснила акушерка-гінекологиня.<
Крім того, акушерка-гінекологиня, кандидатка медичних наук Янюта Саар Мустафаївна для ТСН.ua нагадала, що незважаючи на чималу кількість фейків, їх вже спростовано і доведено, що вакцинація жодним чином не впливає на вагітність і виношування вагітності.
“Дійсно, на сьогодні існує дуже багато міфів про вакцинацію проти коронавірусу. І один із найпопулярніших – вплив вакцинації на можливість завагітніти і виношувати дитину. Але сьогодні цю гіпотезу вже спростовано і доведено, що вакцинація жодним чином не впливає на вагітність і виношування вагітності”, – сказала вона.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Своєю чергою, головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін наголосив, що вагітність – це той стан, у якому вакцинація є показаною.
Поради і відповіді лікарів на актуальні запитання щодо вакцинації вагітних
Чи потрібно відкладати вагітність або лікування безпліддя, якщо у планах вакцинація?
Поточні рекомендації говорять, що причин відкладати зачаття немає. Якщо жінка завагітніла після отримання першої дози вакцини проти COVID-19, не слід відкладати друге щеплення.

Як пояснила акушерка-гінекологиня Олеся Красій, відкладати планування вагітності або лікування безпліддя, якщо жінка/чоловік планують зробити щеплення, не слід. За її словами, навпаки, вакцинація проти COVID-19 рекомендується жінкам, які намагаються завагітніти або планують завагітніти. Лікарка уточнила, що вони та їхні партнери належать до пріоритетних груп вакцинації.

“З огляду на механізм дії і профіль безпеки вакцин, вважається, що вакцини проти COVID-19 не збільшують ризик неплідності. Немає необхідності відкладати вагітність після вакцинації від COVID-19. Згідно рекомендації Королівського коледжу акушерства та гінекології: вакцинація не має бути бар’єром для жінки вагітніти, хочеш – вагітній через 5 хвилин після вакцинації”, – заявила акушерка-гінекологиня Олеся Красій.

Аналогічну думку висловила і ще одна акушерка-гінекологиня Світлана Соломенко, яка теж не радить відкладати вакцинацію, якщо у планах вагітність.

“Відкладати вакцинацію не слід, але треба розуміти, що після вакцинації має минути місяць. Після того можна вагітніти спокійно, не переживаючи. Чому має минути місяць, бо має пройти повний цикл вакцинації – у більшості вакцин це 21 день, щоб утворився достатній імунітет, аби вагітна жінка не мала страху захворіти і мати якісь ускладнення вже від “ковіду”, – пояснила лікарка.

Крім того, такої ж думки і лікарка акушерка-гінекологиня, кандидатка медичних наук Янюта Саар, котра теж каже, що відкладати планування вагітності чи лікування безпліддя через вакцинацію не слід.

“Ні, не потрібно відкладати. Навпаки вакциновані пацієнти мають імунітет проти коронавірусу, антитіла, і відкладати народження дитини чи планування вагітності не потрібно”, – зазначила вона.

Кому з вагітних краще відтермінувати щеплення до пологів? Протягом якого часу після пологів можна вакцинуватися?

Після пологів, як уточнює акушерка-гінекологиня Світлана Соломенко, краще вакцинуватися через три тижні. За її словами, це пов’язано суто з післяпологовим періодом, в який відбувається підвищена схильність до утворення тромбів.

Яку вакцину можна вагітним і в якому триместрі дозволено робити щеплення?

Вакцинуватися проти коронавірусу вагітним жінкам дозволено лише мРНК вакцинами (Pfizer-BioNTech, Moderna), інтервал введення – двічі, через 21 день. Щеплення можна робити у будь-якому триместрі вагітності.

“У ситуації, коли все спокійно з “ковідом”, як було влітку, мало випадків і госпіталізацій, жінка могла почекати, наприклад, до більш пізнього терміну вагітності. Наразі ж ми дуже просимо вагітних на будь-якому терміні негайно вакцинуватися – це дозволено, рекомендовано CDC в США, ВООЗ, Американською асоціацією акушер-гінекологів й багатьма європейськими асоціаціями акушер-гінекологів і у багатьох країнах акушер-гінекологами”, – зауважила лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова.

Акушерка-гінекологиня Світлана Соломенко також каже, що вагітна жінка може вакцинуватися на будь-якому терміні вагітності, якщо вона немає якихось особистих протипоказів.

Реакція на вакцину у вагітної

Єдиний можливий ризик, пов’язаний із вакциною проти коронавірусу, який може спостерігатися, – це можливе підвищення температури, яка може бути небезпечною. За словами акушерки-гінекологині Олесі Красій, побічні ефекти у вагітних жінок, як і у невагітних, після вакцинації, можуть бути такими:

  • чутливість, біль, підвищення температури, свербіж або синці у місці ін’єкції
  • загальне погане самопочуття
  • відчуття втоми
  • мороз або гарячка
  • головний біль
  • нудота
  • біль у суглобах або м’язах

Такі реакції, як уточнила лікарка Олеся Красій, може мати понад 10% людей після вакцин, наприклад, Oxford-AstraZeneca або Pfizer-BioNTech.

Побічні ефекти, які мають менше 10% вакцинованих, включають:

  • набряк, почервоніння або ущільнення в місці ін’єкції
  • лихоманку
  • блювоту або діарею
  • грипоподібні симптоми, такі як висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та мороз

Алергія, як пояснює вона, на вакцину зустрічається дуже рідко.

“На третій день після початку побічних симптомів треба звернутися до лікаря, якщо вони надалі турбують пацієнтку. Вагітна жінка може безпечно вживати парацетамол для зменшення побічних ефектів вакцинації”, – додала акушерка-гінекологиня, генетикиня Олеся Красій.

Говорячи про підвищення температури у вагітних після щеплення, акушерка-гінекологиня Світлана Соломенко зауважила, що збивати рекомендується температуру 38 градусів і більше. Утім, перед вживання тих чи інших жарознижувальних препаратів вона радить проконсультуватися із лікарем, який веде конкретну вагітність.

“Вагітним можна використовувати все те саме, що і невагітним, але в залежності від терміну. Тому знову ж таки краще порадитися з лікарем, який веде вагітність. Можна використовувати будь-які ібупрофени до певного терміну вагітності, і парацетамол. У вагітних реакція на вакцинація переважно, як і у решти. Це місцева реакція – почервоніння, набряк, біль у руці, загальна слабкість, підвищення температури. Якихось специфічних ускладнень у вагітних немає“, – сказала вона.

Як щодо грудного вигодовування?

Жодна вакцина проти коронавірусу не містить живого вірусу, тому вона не змінює ДНК і дитина не може заразитися від неї вірусом. Як пояснює доктор медичних наук, акушер-гінеколог з Південної Флориди Ларрі Скотт Шпігельм, вакцина проти COVID-19 вводиться в м’яз руки, а для вакцин мРНК від Pfizer та Moderna-це місце, де вона поглинається на клітинному рівні. Клітини м’яза поглинають мРНК, не входячи до ядра ​​і не впливаючи на ДНК клітин.

“Вакцини поглинаються в тій області, де вони вводяться, вони ніколи насправді не потрапляють до репродуктивних органів у значній кількості, яка може впливати або зв’язуватися з клітинами в цих органах”, – пояснив доктор медичних наук.
Крім того, попередні дані вказують на те, що вертикального передавання самої вакцини немає, але є антитіла, які виявляють в грудному молоці, що свідчить про передавання антитіл від матері до дитини.
“Якщо у жінки у відповідь на будь-яку вакцинацію виробляються антитіла до якогось збудника вони звичайно ж передаються дитині через грудне молоко і це чудово, оскільки це захищає дитину від інфекції”, – пояснила лікарка-інфекціоністка Катерина Булавінова.

Зокрема, є дослідження, яке показало, що вагітні жінки, які вилікувалися від COVID-19, можуть передавати свій імунітет дитині. Це ж дослідження засвідчило, що у жінок, вакцинованих проти COVID-19, є більше антитіл, аніж у жінок, які видужали від коронавірусу.
Водночас інше дослідження, проведене Інституційною оглядовою радою Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, не показало жодних частинок вакцини мРНК у грудному молоці після вакцинації матері проти COVID-19.
У МОЗ наголошують, що жодних застережень для вакцинованих матерів, які вигодовують грудьми, немає. Єдиним застереженням, за словами заступника очільника МОЗ Ігоря Кузіна, є те, якщо жінка була вакцинована векторною вакциною до початку вагітності, то завершити треба мРНК.

“Якщо жінка вигодовує груддю, то для неї вакцинація має проводитися за стандартним режимом без жодних особливостей. Тобто, тут жодних проблем немає”, – висловився головний санлікар України Ігор Кузін.
Які можуть бути ускладнення від COVID-19 у невакцинованої вагітної?

Під час вагітності в організмі жінки відбувається безліч змін, деякі з яких можуть вплинути на імунну систему. У вагітних жінок, у разі зараження, підвищений ризик госпіталізації, потрапляння до реанімації та смерті.
Останні дані вказують на те, що пацієнтки з важкими симптомами COVID-19, мають більший ризик ускладнень під час та після вагітності. Порівняно з безсимптомними пацієнтами тяжкі породіллі мали більший ризик кесаревого розтину, передчасних пологів, гіпертонічних розладів вагітності та післяпологової кровотечі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи впливає вакцинація на вагітність і чому може збитися менструація: відповіді на головні запитання