facebook

Чи законно не пускати людину на поїзд: юрист вказав на важливий нюанс

Чи законно не пускати людину на поїзд: юрист вказав на важливий нюанс

Працівники і пасажири “Укрзалізниці” все частіше змушені залучати правоохоронні органи, щоб довести свою правоту під час поїздок. Зараз ситуація загострилася у зв’язку з введенням обмежень для перевезень.

У прес-службі компанії повідомили про те, що за добу роботи обмежень в поїзд не пустили 175 пасажирів, так як у них були відсутні необхідні документи для подорожей під час карантину.

Пасажири в свою чергу незадоволені тим, що у них вимагають пред’явити особисті документи. Крім того, як відомо, відшкодовувати вартість квитка в разі, якщо на поїзд, все таки не пустили, ніхто не буде.
Не пускати на поїзд, якщо купив квиток – це взагалі законно?
Адвокат, кандидат юридичних наук Денис Головін, заявив, що вимога пред’являти сертифікати про вакцинації або негативний тест на коронавірус є порушенням статті 33 Конституції України, яка встановлює право вільного пересування. Про це пише видання “Факти”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Обмеження свободи пересування можливе лише в разі обмежень, встановлених Конституцією України – в умовах воєнного або надзвичайного стану. Однак в державі не введено надзвичайний стан”, – прокоментував Головін.

Адвокат також зазначив, що карантинні зміни не були внесені в в пункт 7.2 Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України. А згідно з цим пунктом, пасажири мають право пересуватися, маючи при собі тільки проїзний квиток і документи, що підтверджують особу.

За словами Головіна, пасажири в разі конфліктних ситуацій можуть звертатися до суду, керуючись чинним законодавством.

“По-перше, як вже обговорювали вище, такі вимоги протизаконні, обмежують конституційні права людини. По-друге, упущена вигода, якщо говорити про бізнес. Вимагаючи відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди, особа повинна довести, що за звичайних обставин вона мала реальні підстави розраховувати на отримання певного доходу “, – повідомив експерт.

Адвокат акцентує увагу на тому, що пасажирові потрібно буде підтвердити те, що протиправна поведінка “Укразалізниці” є причиною того, що пасажир зазнав збитків.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи законно не пускати людину на поїзд: юрист вказав на важливий нюанс