facebook

Українці масово не хочуть вакцинуватись. Чому так — відповідають експерти

Українці масово не хочуть вакцинуватись. Чому так — відповідають експерти

Довіру людей до вакцин підривають своїми заявами чиновники, а також це вплив російської антивакцинальної кампанії

Останні тижні майже кожен день в Україні фіксують нові антирекорди по захворюваності на коронавірус, разом з тим росте й смертність від хвороби. У той час у країні один з найнижчих показників вакцинації серед країн Європи — близько 16%. Хоча медики й наголошують, що 94% госпіталізованих не мають щеплення.

Хоч як би соцмережі не кепкували з антивакцинаторів, конспірологів, тих, що бояться “американських експериментів” через щеплення втратити “зв’язок з богом” чи отримати “мутацію генів” або “чіпування”, ймовірно, не так багато. Більшість не хоче вакцинуватися з більш-менш притомних причин. Delo.ua дізнались, з яких саме, а також поспілкувались с трьома експертами та виявили, звідки з’явилося це небажання та хто у цьому винен.
Скільки українців не хочуть вакцинуватися: опитування
Розповсюджені скептичні настрої українців щодо щеплень доводить не лише статистика МОЗ, але й свіжі дослідження. За результатами опитування, що було проведено наприкінці жовтня дослідницькою компанією Gradus Research серед тисячі повнолітніх громадян, більше третини (37%) взагалі або скоріше не підтримують вакцинацію проти COVID-19. Втішає, що більше половини (52%) все ж ставляться до щеплень відповідальніше.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Найчастіше противники вакцинації аргументували свою позицію побоюваннями щодо побічних ефектів препаратів — таку причину назвала половина респондентів. 43% також повідомили, що взагалі не вірять у ефективність вакцин, а 32% зазначили, що мають мало інформації щодо них.

Серед причин називали й недовіру до виробників, а також до того, що держава закупила найкращі вакцини.

Частина навіть думає, що коронавірус — це вигадка, а деякі вважають, що перехворіли, а тому щеплення не потрібні.

До речі, такими, що перехворіли, себе вважають 55%. Проте лише 20% мають підтвердження тестом, а інші або мали негативний тест, або зовсім його не робили. З усіх вакцин найбільшою довірою серед українців користуються препарати BioNTech / Pfizer (43%) та Moderna (37%).

Люди зазнають державного насильства з різних приводів, але чому саме по відношенню до вакцин проти коронавірусу виник такий срач? Як я розумію, головна проблема у випадку з ковідом — це суто неадекватні дії урядів (не тільки нашого, на жаль), які докорінно підірвали довіру до будь-яких їхніх закликів і заходів.

Паніка навесні 2020 року, яка виявилася (а для тих, хто розуміє, і завжди була) абсолютно невиправданою, серйозно підірвала довіру та вичерпала терпіння людей. Карантин запроваджували чиновники, які щиро думали, ніби такі заходи можуть зупинити епідемію, а що вони жорсткіші, то меншими будуть втрати. Це повна нісенітниця: карантин може тільки розтягнути в часі пік, щоб менше було навантаження на систему охорони здоров’я, але більше нічого.

Потрібно було б обмежуватися мінімальними заходами, ретельно зважувати співвідношення ефективності та тяжкості кожного заходу, щоб витрачати найкритичніший у наших умовах ресурс — терпіння та довіру людей — якомога економніше. Натомість зробили протилежне. З того часу народ поводиться “несвідомо”: все, що говорить уряд, звично сприймається як чергові підступи ворогів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці масово не хочуть вакцинуватись. Чому так — відповідають експерти