facebook

Чи потрібно самостійно стежити за кількістю антитіл до COVID-19: відповідь лікаря

Чи потрібно самостійно стежити за кількістю антитіл до COVID-19: відповідь лікаря

Люди повинні знати кількість антитіл до COVID-19 після того, як перехворіють, а також зважати на ефективність тих чи інших вакцин. Про це у програмі “5 вопросов” телеканалу “Дом” розповів лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

Він називає дуже важливою інформацію про кількість антитіл, вироблених організмом після хвороби.

“Усі, хто не вакцинований, повинні вибрати для себе ту вакцину, яка їм доступна, яка їм подобається більше, яку їм радять друзі, медики, лікарі, будь-хто. Тобто головне — зробити цю вакцину найближчим часом. Друге — люди, які в даний момент хворіють легко. Після того, як вони перехворіють, вони повинні знати кількість антитіл, що нейтралізують. Це дуже важливий момент, оскільки це саме ті захисні антитіла, які включаються в боротьбу, якщо ви, наприклад, хворієте або інфікуєтеся коронавірусом”, — каже Віктор Петров.

На думку лікаря, обираючи ту чи іншу вакцину, люди також мають зважати на її ефективність.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Дивіться, якщо ми говоримо про вакцинацію CoronaVac (“Коронавак”), то у трьох з 10 імунітет не виробиться, у них не буде антитіл. Якщо говорити про Pfizer (“Пфайзер”), то там 97% ефективності. Тобто у десяти з десяти виробляються антитіла. Але зі ста людей у трьох імунної відповіді не буде. Якщо ми говоримо про вакцинацію AstraZeneca (“Астразенека”), то теж 65-70% всіх вакцинованих отримують хороший рівень антитіл. Тому потрібно вибрати вакцину, яка є більш доступною, яка людині більше подобається, і просто враховувати її ефективність”, — радить лікар-інфекціоніст.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи потрібно самостійно стежити за кількістю антитіл до COVID-19: відповідь лікаря