facebook

Як довго захищають головні вацини від COVID-19: нове наймасштабніше дослідження

Як довго захищають головні вацини від COVID-19: нове наймасштабніше дослідження

Спалах інфекції COVID-19 продовжує з’являтися у вакцинованих людей, а органи охорони здоров’я розробляють політику щодо ревакцинації. Однак даних про інфікування COVID-19 після вакцинації недостатньо. Питання, як довго тримається імунітет після вакцинації різними вакцинами, все ще залишається відкритим, оскільки дані різняться. У зв’язку з цим інститут громадської охорони здоров’я, Медичний центр у справах ветеранів США та Науковий центр здоров’я Техаського університету провели наймасштабніші на даний момент дослідження, проаналізувавши інфекцію COVID з вакцинаційного статусу серед 780 225 осіб.

Дослідники, обробивши інформацію про людей, вакцинованих Moderna, Pfizer та Janssen (Johnson & Johnson), виявили, що захист від будь-якої інфекції COVID-19 знизився для всіх типів вакцин, при цьому загальний захист від вакцини знизився з 87,9% у лютому до 48,1% до жовтня 2021 року. Інформації про вакцинацію іншими вакцинами немає, оскільки вони не рекомендовані до застосування в США. Результати опубліковані в журналі Science.

Сила та слабкість вакцин

У той час як більшість попередніх досліджень було зосереджено на вакцинах PfizerBioNTech або Moderna, дослідження Science є першим, в якому порівнюється зниження захисту між трьома основними типами вакцин, і першим, що показує порівняно різке зниження ефективності вакцини Janssen.

Зниження показників оцінювалося за період з 1 лютого 2021 р. по 1 жовтня 2021 р., що відображає появу та переважання варіанта Дельта в США. Характер проривної інфекції з часом відповідав віку, незважаючи на те, що вакцинація проходила безперервно, що має на увазі, що варіант Дельта є найпоширенішим первинним детермінантом інфекції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, провівши дослідження, вчені визначили такі результати:

  • Зниження було найбільшим для вакцини Janssen (Johnson & Johnson) – захист від інфекції всередньому знизився з 86,4% до 13,1%;
  • Зниження показників PfizerBioNTech склало з 86,9% до 43,3%;
  • Зниження для Moderna становило 89,2% до 58%.

Як захищають вакцини

Важливо відзначити, що будь-яка вакцинація захищає від смерті інфікованих. Відносна перевага вакцинації для захисту від смерті була більша для осіб молодше 65 років, але також була дуже сильною для осіб віком від 65 років.

Дослідження показало, що ризик смерті від інфекції COVID був найвищим у нещеплених людей, незалежно від віку та супутніх захворювань. В той час, як деякі проривні інфекції призводили до смерті, вакцинація, як і раніше, захищала від смерті тих, хто заразився під час хвилі Дельти.

Для людей молодших 65 років вакцини в середньому були ефективними проти смерті на 81,7%.

  • Захист від смерті був максимальним для вакцини Pfizer – 84,3%;
  • Наступним за ефективністю виявилася Moderna із показником 81,5%;
  • Янссен був ефективним на 73%.

Для осіб 65 років та старше середня ефективність вакцини проти смерті становила 71,6%.

  • Ефективність Moderna становила 75,5%;
  • Ефективність Pfizer становила 70,1%;
  • Янссен був ефективним на 52,2%.

“Наше дослідження дає міцну основу для порівняння довгострокової ефективності вакцин проти COVID, а також можливість прийняття обґрунтованих рішень щодо первинної вакцинації, ревакцинації та інших численних рівнів захисту, включаючи вимоги щодо носіння масок, соціальні дистанціювання, тестування та інші заходи суспільної охорони здоров’я для зниження ймовірності поширення. Наприклад, рекомендація CDC про ревакцинацію для всіх реципієнтів Janssen старше 18 підтверджується нашими результатами. І, враховуючи зниження захисту від вакцини та переважання більш інфекційного варіанту Delta, ми наполегливо закликаємо до швидких дій з просування первинної вакцинації, ревакцинації та вакцинації. Також заохочувати носіння масок, соціальне дистанціювання та інші рівні захисту від інфекції. Це підтверджується нашим висновком про те, що проривні інфекції не є доброякісними, але також є переконливими доказами того, що вакцинація як і раніше захищає від смерті навіть людей із проривними інфекціями, порівняно з людьми, які заразилися і не були вакциновані”, – сказала доктор Барбара Кон із PHI, провідний автор дослідження у коментарі медичному виданню МedicalХpress.

Як повідомляв раніше Realist.online, в результаті наукової співпраці вчених з Університету Дьюка та Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл було зроблено воістину грандіозне відкриття, яке незабаром може зупинити не лише нинішню пандемію COVID-19, але й усі подальші викликані патогенними вірусами. Дослідниками було виявлено та протестовано антитіло, яке обмежує серйозність інфекцій від різних коронавірусів, включаючи ті, що викликають COVID-19, зокрема штам дельта, а також вихідну хворобу SARS.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як довго захищають головні вацини від COVID-19: нове наймасштабніше дослідження